Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matti Vanhanen sai muotokuvansa –  "Koko päivä meni riemuitessa asiasta"

Kuvataide: Arttu Sarmala oli tehnyt muotokuvan ollessaan 7-vuotias. Taulukaupoista tehtiin asianmukaisesti molemmille osapuolille sopimus.

Kaksi vuotta sitten alkanut projekti sai arvokkaan päätöksen, kun eduskunnan puhemies Matti Vanhanen vastaanotti muotokuvansa Nurmijärven kuvataidekoululla. Nuori taiteilija Arttu Sarmala on maalannut kuvan 7-vuotiaana.

Lopulta muotokuva oli muiden kansanedustajien kuvien kanssa esillä Eduskunnan kirjastonäyttelyssä 8.2.–1.4. ja näyttelyn perusteella puhemies esitti toiveen, josko hänen olisi mahdollisuus hankkia taulu itselleen.

Kyse on Kuvataidekoulujen liiton hankkeesta, jossa vuonna 2019 haastettiin kuvataidekoulut kautta maan toteuttamaan muotokuvia kaikista Suomen 200 kansanedustajasta.

Nurmijärven kuvataidekoulu ilmoittautui mukaan ja hankkeeseen osallistuneille kouluille arvottiin seitsemän kansanedustajaa.

Nurmijärven kuvataidekoulussa kaksi 7–9-vuotiaiden ryhmää osallistui muotokuvamaalaukseen. Johanna Ryönänkosken ja Vilja Bergmanin luotsaamat ryhmät Kirkonkylältä ja Klaukkalasta lähtivät innokkaasti mukaan. Lapset saivat itse valita, kenen muotokuvan maalaavat.

– Arttu Sarmala halusi maalata Matti Vanhasen, kertoo opettaja Vilja Bergman.

Muotokuvalle ei ole vielä tarkkaa paikkaa.

– Käytimme tässä tehtävässä rajoitettua palettia eli vain tietty määrä värejä oli käytössä. Pedagogisena tavoitteena oli ihon värin sekoittaminen rajoitetulla paletilla, lisää Bergman.

Muotokuva tehtiin valmiin valokuvan pohjalta.

Matti Vanhanen ja hänen erityisavustajansa Jari Flinck kiiruhtivat luovutustilaisuuteen suoraan budjettiriihestä.

– Muotokuvalle ei ole vielä tarkkaa paikkaa, mutta ensimmäisenä se menee kehystettäväksi, toteaa Vanhanen.

Hän on itsekin kiinnostunut kuvataiteesta ja pitänyt taidenäyttelyn piirtämistään tauluista.

Taulukaupoista tehtiin asianmukaisesti molemmille osapuolille sopimus, joka sisältää myös taiteilijan tekijänoikeudet.

Arttu on jatkanut kotona piirtämisharrastusta kahden vuoden takaisen muotokuvamaalauksen jälkeenkin. Hän on piirtänyt myös muita politiikan hahmoja.

– Aion säästää suurimman osan taulusta saamastani maksusta, mutta otan pienen osan käyttöön. Kun kuulin, että kansanedustaja on kiinnostunut oman muotokuvansa lunastamisesta, koko päivä meni riemuitessa asiasta, toteaa nurmijärveläinen nuori taiteilija.

Artun mukana taulun luovutustilaisuudessa olivat äiti ja isä.

– Tämä on ollut erinomainen projekti Kuvataidekoulujen liitolta. Kansanedustajien taulut ovat saaneet runsaasti huomiota ympäri Suomen. Meille sattui arvonnassa mukavasti oman kylän kansanedustaja myös.

Muut edustajat olivat Anders Adlercreutz, Markku Eestilä, Hanna Huttunen, Kalle Jokinen, Vilhelm Junnila ja Leena Meri.

– Tiedämme, että ainakin Markku Eestilän taulusta on tehty myös kaupat, kertoo Nurmijärven kuvataidekoulu johtaja Päivi Takala.

– Onhan tällainen luovutustilaisuus ikimuistoinen myös nuorelle taiteilijalle ja opettajalle. Kunnianarvoisat vieraat kruunaavat ikimuistoisen matkan.