Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asumisen kallistuminen tuo kuluttajalle paineita – ”On asioita, joihin voi vaikuttaa ja asioita, joihin ei voi”

Asumisen hinnassa näkyy nyt inflaation kiihtyminen ja energian kallistuminen. Aihe puhuttaa myös Nurmijärvellä. Nurmijärven Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Lahtela ja yhdistyksen perustajajäsen ja hallituksen jäsen Kirsti Handolin pohtivat asumisen kallistumisen vaikutuksia omaan arkeensa.

– On joitakin asioita, joita kuluttaja voi tehdä hillitäkseen asumisen menoeriään ja sitten on asioita, joihin me tavalliset ihmiset emme voi vaikuttaa millään tavalla, Handolin toteaa.

Asioita, joihin kuluttaja voi vaikuttaa on esimerkiksi sähköyhtiöiden hintojen vertailu ja sopimusten kilpailutus.

Handolin kertoo tarkistaneensa sähkösopimuksensa ja vertailleensa sitä aiemmin tekemiinsä sopimuksiin.

– Meillä on samanlainen määräaikainen sähkösopimus tällä hetkellä kuin kaksi vuotta sitten. Nykyinen sopimus on jopa 30 prosenttia kalliimpi.

– On myös huomionarvoista, että määräaikainen sopimus tuli halvemmaksi kuin toistaiseksi voimassa oleva sopimus, Handolin jatkaa.

Öljyn hinta sahaa kovasti ja lämmityskulut ovat nousseet huomattavasti.

Lahtela ja Handolin iloitsevat siitä, että Nurmijärvellä sähkönsiirto on ollut valtakunnan tasoa edullisempaa.

Siirtohintoja ei voi Suomessa kilpailuttaa, sillä yhtiö määräytyy sähkön käyttöpaikan mukaan ja jokaisella alueella toimii vain yksi sähköverkkoyhtiö.

Polttoaineen kallistuminen on karsinut sekä Handolinin että Lahtelan ajokilometrejä.

– Kyllä sitä nykyään suunnittelee ajoreittinsä melko tarkkaan. Pyrin tekemään useamman päivän ruokahankinnat kerralla, jokaista kermapurkkia ei todellakaan haeta enää erikseen kaupasta, Lahtela sanoo.

– Ajonopeuden alentamisen pitäisi myös hiukan säästää bensankulutusta, Handolin pohtii.

Molemmat kertovat pyrkivänsä säästämään lämmityksessä polttamalla puita takassa ja laskemalla huoneen lämpötilaa muutamalla asteella.

– Meillä on öljylämmitys. Öljyn hinta sahaa kovasti ja lämmityskulut ovat nousseet huomattavasti. Ne saattavat olla 100–150 euroa enemmän kuukausitasolla, Lahtela harmittelee.

Handolin ja Lahtela muistuttavat takan lämmöstä nauttivia huoltamaan hormit.

– Kodeissa, joissa on takka, on hyvä muistaa tilata nuohooja kerran vuodessa, niin takan käyttö pysyy turvallisena läpi vuoden. Räystäskourut on myös puhdistettava kerran vuodessa, Handolin ja Lahtela muistuttavat.

Suomen Kiinteistövälittäjien tiedotteessa (4.3.2022) kerrotaan Suomessa asuntokauppojen hiljentyneen hetkellisesti Ukrainan sodan alettua.

Tiedotteen mukaan esiin on noussut erilaisia ilmiöitä. Osa asunnonostajista on jopa perunut kauppoja. Ostajat haluavat odottaa miten tilanne vaikuttaa korkoihin ja esimerkiksi energian hintaan.

– Energian hinta on sitten sellainen asia, johon me tavalliset ihmiset emme voi vaikuttaa. Voimme vain kiinnittää huomiota omaan kulutukseemme ja toimintatapoihin arjessamme, Handolin ja Lahtela toteavat.