Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Pop up -auttamista, johon ei tarvitse sitoutua” – Siskot ja Simot -vapaaehtoisyhteisö tarjoaa ikäihmisille iloa ja läsnäoloa

Nurmijärvellä Klaukkalassa palvelutalo Venlassa on juuri alkamassa bingo. Talon asukkaat Ritva Styrman ja Laila Suomi katsovat, kun Sirpa Friman valmistelee pelin alkua.

On paljon ihmisiä, jotka haluaisivat tehdä vapaaehtoistyötä omien aikataulujensa ja elämäntilanteidensa mukaan. Sen lisäksi on runsaasti iäkkäitä, jotka hyötyisivät näiden vapaaehtoisten panoksesta.

Tämän tarjonnan ja kysynnän, joka palvelutalo Venlassakin kohtasi, on yhdistänyt Järvenpäässä asuva Eero Väisänen. Hän toimii yhdistyksen toiminnanjohtajana.

Väisänen kehitti jatko-opintojensa aikana Jyväskylässä kauppakorkeakoulussa lopputyönään Siskot ja Simot -vapaaehtoistoiminnan 2010-luvun alussa.

– Aiheena minulla oli sosiaalisen hyvinvoinnin kehittäminen paikallisyhteisössä. Jokainen ihminen voi toimia kohtaamisen ja välittämisen eturintamassa, siskona ja simona, ja olla avuksi ja iloksi lähimmäisille.

Väisäsen tavoite on ollut jalkauttaa yhteisön vapaaehtoistoiminta koko Suomeen. Nyt Siskot ja Simot -vapaaehtoistoimintaa on jo 23 paikkakunnalla.

Monella meistä ei ole lähipiirissään ikäihmistä.

– Tämä on erittäin matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaa. Vapaaehtoisen ei tarvitse liittyä mihinkään järjestöön, käydä kursseja eikä sitoutua toimintaan.

Auttamiseen voi halutessaan osallistua vain kerran, tai vaihtoehtoisesti halutessaan useamman kerran.

– Tämä on pop up -auttamista parhaimmillaan. Jokainen kansalainen voi osallistua toimintaan, ja myös ehdottaa toimintakohteita ja tekemisen tapoja.

– Mukaan vapaaehtoiskeikoille voi halutessaan tulla vaikka koko perheen voimin. Nuorin mukana ollut vapaaehtoinen on ollut vauvaikäinen, Väisänen muistelee hyväntuulisesti.

Nurmijärvellä toimintaa koordinoi Sari Simonen. Hän organisoi paikkakunnalla järjestettäviä tapahtumia ja ideoi toimintaa.

Vuoden alusta lähtien tehtävää hoitanut Simonen on ollut iloinen kaikista kohtaamisista.

– Monella meistä ei ole lähipiirissään ikäihmistä. On rikkaus tutustua heihin ja ikäihmisetkin saavat voimia ja virkeyttä päiväänsä näistä kohtaamisista.

Yhteisön toimintaa ohjaavat arvot yhteisöllisyys, vastuullisuus, rohkeus ja ilo.

– Nämä ovat mielestäni näkyneet kaikissa kohtaamisissa, Simonen sanoo.

Hoivakoti Venlassa pelattu bingo oli asukkaiden mieleen.

– Siskot ja Simot -yhteisö ei ole voinut koronan takia järjestää sisätiloissa mitään aktiviteettiä pariin vuoteen, joten tämä oli odotettu tapahtuma. Asukkaat tykkäsivät kovasti ja saivat palkinnoiksi muun muassa suklaata, päävoittona oli seinäkello, Simonen kertoo.

– Odotan innolla, että pääsen järjestämään tapahtumia ja tutustumaan Nurmijärven alueen vapaaehtoisiin. Olette kaikki lämpimästi tervetulleita mukaan vapaaehtoistoimintaan! Simonen kannustaa.

– Et tarvitse aikaisempaa kokemusta vapaaehtoistoiminnasta. Tavallisen ihmisen taidot riittävät. Nurmijärven toimintakoordinaattori Sari Simonen sanoo.