Nurmijärven Opisto aloittaa syksyllä uutena toimintana käsityön taiteen perusopetuksen lapsille, nuorille ja aikuisille. Opetusta antaa Nurmijärven käsityökoulu. Opiston yhteydessä toimivat jo Jukolan musiikkikoulu ja Nurmijärven kuvataidekoulu, jotka tarjoavat taiteen perusopetusta.
– Koska Klaukkalassa on tila valmiina, on loogista aloittaa sieltä. Jatkossa toimintaa on tarkoitus laajentaa sinne, missä sille on tarvetta ja toivetta, kertoo opiston kädentaidoista ja käsityön taiteen perusopetuksesta vastaava koulutuspäällikkö Annamari Pyöriä.
Käsityökouluun tulee kolme ryhmää – varhaisiän ryhmä, lasten ja nuorten perusopetusryhmä sekä aikuisten perusopetusryhmä. Varhaisiän ryhmä on tarkoitettu 5–6-vuotiaille, eikä se ole varsinaista taiteen perusopetusta.
– Ryhmän tehtävänä on innostaa tekemään käsitöitä ja vahvistaa innostusta, Pyöriä kertoo.
7–11-vuotiaille tarkoitetun ryhmän perusopetusjakso kestää neljä vuotta, ja sitä seuraa 2,5 vuoden mittainen teemaopetus. Aikuisten perusopetus kestää teemaopetuksineen neljä vuotta. Kaikki ryhmät kokoontuvat kerran viikossa, mutta opetuskerran kesto vaihtelee varhaisiän ryhmän yhdestä tunnista aikuisten kolmeen tuntiin.
Tässä pääsee toteuttamaan itseään uudella tavalla.
Lapsilla ja nuorilla ei tarvitse Pyöriän mukaan olla käsityötaitoja perusopetukseen tullessaan, ei myöskään aikuisilla.
– Aikuisilla on kuitenkin yleensä valmiina paljon taitoja, joita voi hyödyntää näissä opinnoissa, Pyöriä sanoo.
Hänen mukaansa käsityön taiteen perusopetus sopii kaikille käsitöistä, keksimisestä, kokeilemisesta ja ongelmanratkaisusta kiinnostuneille.
– Aiemmin käsityön opetuksessa arvioitiin tuotosta. Nyt itse prosessi on noussut yhtä tärkeäksi, jopa tärkeämmäksi kuin tuotos. Prosessiin kuuluvat ideointi, suunnittelu, toteutus ja arviointi, Pyöriä kuvailee.
Käsityön taiteen perusopetus muodostuu neljästä sisältöalueesta, jotka ovat pukeutuminen, esine- ja tekstiiliympäristöt, palveluympäristöt sekä rakennetut ja luonnonympäristöt. Esteettisyys, eettisyys ja ekologisuus ovat keskeinen osa kaikkea käsityökoulun toimintaa. Koulun tärkeimmät arvot kiteytyvät sanoihin arvostava, kannustava ja kokeileva.
– Omien ja muiden töiden arvostaminen on tärkeää. Keksimistä ja kokeilua tarvitaan, sillä aina ei tehdä valmista tuotetta vaan myös protoja. Kannustusta tarvitaan kun tuntuu siltä, että tästä ei tule mitään, Pyöriä pohtii.
Annamari Pyöriä aloitti työnsä Nurmijärven Opistossa viime elokuussa. Hän on opettanut edellisessä työpaikassaan Lohjan ja Vihdin alueella toimivassa Hiiden Opistossa 18 vuoden ajan käsityön taiteen perusopetuksesta. Koulutukseltaan hän on käsityönopettaja.
Siirtyessään töihin Nurmijärven Opistoon Pyöriä halusi tuoda mukanaan käsityön taiteen perusopetusta.
– Muut opiston kurssit ovat enemmän tekniikkajuttu, tämä on syvemmälle menevää ja monimateriaalisempaa. Tässä pääsee toteuttamaan itseään uudella tavalla, Pyöriä kuvailee.
Pyöriä opettaa itse elokuussa käynnistyvää aikuisten ryhmää. Liikkeelle lähdetään kasvivärjäyksellä, koska luonnosta löytyy vielä silloin paljon värjäämiseen sopivia kasveja.