Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjastot poliitikkojen kohtaamispaikkana – "Keino tavoittaa päättäjät vaalien välissä"

Puhu poliitikolle -demokratiahanke toteutetaan Ratamo-kirjastoissa eli Nurmijärvellä, Riihimäellä, Hausjärvellä, Lopella ja Hyvinkäällä. Hanke on käynnissä 31.1.2022–31.12.2023 välisen ajan. Vuonna 2017 astui voimaan kirjastoja koskeva lainsäädäntö, joka laajensi kirjastojen yhteiskunnallista tehtävää ja kasvatti ja tarkensi sen yhteisöllistä vastuuta. Eduskunnan puhemiehistö esitti samana vuonna toiveen, jonka mukaan kirjastojen roolia vahvistettaisiin poliitikkojen ja kansalaisten tapaamispaikkana.

– Mielestäni kuntalaisilta puuttuu keino tavoittaa päättäjät vaalien välissä. Siksi olen luonut Ratamo-kirjastoihin uuden toimintamallin: Politiikan päiväkahvit. Silloin kuntalaisilla on mahdollisuus tavata kuntapäättäjiä kirjastossa rennosti kahvin äärellä ja kysyä päättäjiltä heitä askarruttavia kysymyksiä, Puhu poliitikolle demokratiahankkeen koordinaattori Noora Tammilehto valaisee.

Tammilehto muistuttaa, että maailmanlaajuisesti demokratian tila on heikentynyt ja Suomessakin äänestysprosentit ja puolueiden jäsenmäärät ovat tasaisesti laskeneet vuosi vuodelta.

– Tavoitteeni on tarjota kuntalaisille mahdollisuus tavata kuntapäättäjiä läpi vuoden, innostaa kuntalaisia mukaan kuntapolitiikkaan, tuoda päättäjien arki lähemmäs kuntalaisten arkea ja tarjota kirjaston tilat entistä monipuolisempaan käyttöön. Tarkoitus on siis helpottaa kuntalaisten mahdollisuutta osallistua ja vaikuttaa innostavan tulevaisuuden rakentamiseen, Tammilehto sanoo.

Tammilehto on hanketyöntekijänä Ratamo-kirjastojen alueella ja Nurmijärven kolme kirjastoa kuuluvat alueelle.

Tammilehto tutustui jokaiseen kirjastoon ja on halunnut tuoda paikkakunnille sinne sopivaa tapahtumaa. Klaukkalassa nousi alueen turvallisuus puheenaiheeksi, ja Tammilehdon mielestä aihe sopii erinomaisesti keskustelupaneelin muotoon.

– Niinpä päätimme järjestää Klaukkalassa keskustelupaneelin aiheesta ja pohtia, miksi nuoret voivat Klaukkalassa huonosti. Aihe on tärkeä, sillä nuorten hyvinvointiin tulisi panostaa ja ehkäistä syrjäytymistä parhaansa mukaan. Jotta ongelmaan pystyy pureutumaan täytyy ymmärtää syyt ilmiön takana.

Keskustelupaneeliin kerätään kuntalaisten kysymyksiä ennakkoon. Kysymyksiä paneelin vierailijoille voi laittaa osoitteeseen noora.tammilehto@riihimaki.fi.

– Odotan keskustelupaneelia innolla! Uskon, että saamme hyvää keskustelua aikaiseksi.

Puhu poliitikolle -ilta Klaukkalan kirjastossa 28. huhtikuuta kello 18 aiheena Voivatko nuoret huonosti Klaukkalassa.