Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oiva pysähtyy 73 pysäkillä – kirjastoautossa vierailee viikoittain yli 600 asiakasta

Kirjastoauto Oiva on hiekkainen ja pölyinen. Sisällä on puolestaan paljon värikkäitä, jänniä ja iloisia tarinoita. Kirjastoautossa työskentelevät Joona Viljanen ja Satu Palonen eivät hekään ole suu mutrussa.

– Lasten ilo on parasta tässä työssä. On liikuttavaa, kun päiväkoti-ikäiset taputtavat Oivan kaartaessa pihaan, kirjastovirkailija Palonen kertoo hymyillen.

– Lisäksi on ihanaa, kun asiakkaat ovat tulleet tutuiksi vuosien aikana. Oivassa vierailevat kaikenikäiset, vauvasta vaariin.

Oiva on haastattelupäivänä kiertänyt Valkjärvellä, Lepsämässä ja Lintumetsässä, yhteensä kolmella koululla ja kahdella päiväkodilla. Edessä on vielä iltareitti, johon mahtuu 11 pysäkkiä.

Oiva käy viikon aikana yhteensä 73 pysäkillä eri puolella Nurmijärveä. Reiteille mahtuu 14 koulua ja 22 päiväkotia.

Päivät kuluvat nopeasti, kun pysäkit vaihtuvat.

Satu Palonen

– Pysäkkitoiveita voi ehdottaa. Pyrimme kehittämään toimintaamme ja vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin niin hyvin kuin mahdollista, kirjastoauton kuljettaja-virkailija Joona Viljanen kertoo.

Viljasen ja Palosen lisäksi Oivan henkilökuntaan kuuluu toinen kuljettaja-virkailija Jukka Pennanen ja pääkirjastosta auton työpanosta täydentävä kirjastovirkailija.

– Oiva on ollut todella mukava paikka olla töissä. Tämä on ihan minun paikkani! Päivät kuluvat nopeasti, kun pysäkit vaihtuvat ja ihmiset tulevat tutuiksi. Asiakkaat tuovat paljon iloa, kirjastoalalla 40 vuotta ja kirjastoautossa 1990-luvulta lähtien työskennellyt Palonen kiittää.

Viljanen kertoo pitävänsä työstä sen monipuolisuuden vuoksi. Tehtävään vaaditaan kirjastoalan koulutuksen lisäksi kuorma-autokortti ja ammattipätevyys.

– Päteviä kuljettajia ei löydy kovin helpolla, Palonen sanoo ja lisää, että Oivassa on kiva porukka töissä.

Kirjastoautossa on lukemista kaikenikäisille. Tarjolla on noin 3 000 lasten, nuorten ja aikuisten kirjaa, aikakausilehtiä, kuvakirjoja, uutuuskirjoja, dvd- ja cd-levyjä.

– Uskon ja näen, että kirjastoautolla on suuri merkitys paikkakuntalaisille. Oiva palvelee myös heitä, jotka eivät välttämättä muuten kävisi kirjastossa pitkän matkan tai muun haasteen vuoksi, Palonen pohtii.

Oivassa käy viikoittain noin 600–650 asiakasta. Auto on kunnan neljäs kirjastoauto ja se on ollut käytössä vuodesta 2015 lähtien. Ensimmäinen kirjastoauto aloitti kiertämään Nurmijärvellä 1970-luvulla.

– Oiva on taatusti vaikuttanut lasten ja nuorten lukuintoon paljon, kun he saavat itse valita lukemista päiväkotiin ja kouluun. On ihanaa, kun lapset ja nuoret tulevat autoon ja aloittavat uteliaina kirjojen tutkimisen, Palonen ja Viljanen sanovat hymyillen.