Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

GRK Road Oy:n selvitettävä asfalttiaseman hajupäästöt – päästömittaukset myös lähimpien naapureiden piha-alueilta

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta vaatii GRK Road Oy:tä selvittämään muutetun asfalttiasemansa hajupäästöt mittaamalla ja mallintamalla. Kyseinen asfalttiasema sijaitsee Nurmijärvellä Hämeentien varressa Mäntymäen kiinteistöllä.

Laitoksen päästömittausten lisäksi mittauksia on tehtävä lähimpien naapureiden kiinteistöjen piha-alueelta.

Hajumallinnus on toimitettava valvontaviranomaiselle kuukauden kuluttua toiminnan aloittamisesta. Hajupäästöjen mittaukset on tehtävä toiminnan alkaessa ja kahden kuukauden välein laitoksen normaalitoiminnan aikana vuonna 2022.

Tulokset on toimitettava sekä valvontaviranomaiselle että kirjallisen vireillepanon tehneille ja heidän yhdyshenkilöilleen.

Ympäristölautakunta käsitteli asiaa tiistaisessa kokouksessaan.

Hämeentien varressa Mäntymäen kiinteistöllä sijaitsevan asfalttiaseman aiheuttamista hajuhaitoista on tehty neljä kirjallista vireillepanoa vuoden 2021 aikana. Näiden yksityishenkilöiden tekemien vireillepanojen lisäksi 18. joulukuuta saapui 143 henkilön allekirjoittama kirjallinen vireillepano.

Kirjallisissa vireillepanoissa vaaditaan muun muassa asfalttiaseman toiminnan keskeyttämistä ja laitoksen prosessin korjaamista ajan tasalle. Niissä vaaditaan myös riittäviä selvityksiä ja tutkimuksia siitä, ettei laitos aiheuta haittaa tai vaaraa terveydelle ja ympäristölle.

Helmikuussa 2022 jättämässään vastineessa toiminnanharjoittaja kertoo tekemistään muutoksista. Niitä ovat esimerkiksi erillinen kuumennusrumpu kierrätysasfaltin kuumentamista varten sekä piipun korkeuden korottaminen 24-metriseksi.

Tiistaisessa kokouksessaa Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta totesi, että rekisteröidyn, siirrettävän asfalttiaseman toiminnasta on aiheutunut kohtuutonta hajuhaittaa kesän ja syksyn 2021 aikana.

Ympäristölautakunnan mukaan asfalttiasematoiminnan jatkaminen toiminnanharjoittajan jättämässään vastineessa esittämin muutoksin vaatii toiminnan uuden rekisteröinnin.