Nurmijärveläiset maailmalla | Laura Kankaanpää on asunut viisi vuotta Ranskassa –  "Halusin löytää Alpeilta kesätöitä"

Laura Kankaanpää on asunut viimeiset viisi vuotta Ranskan vuoristossa.

32-vuotias Laura Kankaanpää on kotoisin Klaukkalasta. Viimeiset viisi vuotta hän on kuitenkin asunut Ranskassa. Hän lähti ensimmäisen kerran Grenobleen Ranskaan kesätöihin, koska oli pitkään haaveillut töistä Alpeilla.

– Olin tavannut Grenoblessa asuvan ranskalaisen pojan, Guillaumen, Islannissa, jossa olin Erasmus-vaihdossa. Kun sanoin, että haluaisin löytää Alpeilta kesätöitä, hän ehdotti, että voisin tulla hänen luokseen asumaan ja etsimään töitä Grenoblesta. Tulin siis ensimmäisen kerran Grenobleen töihin kesällä 2016.

Hän oli silloin töissä ravintolassa ja vapaa-ajalla kiipeili sekä vaelsi Grenoblen ympärillä olevilla kolmella vuoristolla, jotka ovat Vercors, Chartreuse ja Belledonne.

– Kesän jälkeen palasin Suomeen suorittamaan eräopaskoulutuksen Inarissa. Pidimme Guillaumen kanssa vielä yhteyttä vuoden aikana. Eräopasvuoden jälkeen päätin, että lähden Ranskan Alpeille asumaan pysyvästi, Kankaanpää sanoo.

Ensimmäisenä vuonna hän oli töissä 'animatrice périscolaire' eli vapaa-ajan ohjaajana alakoulussa.

Kankaanpää muistaa, että aluksi keskustelu Guillaumen kavereiden kanssa oli haastavaa. Vaikka hän olikin opiskellut alakoulun 5. luokalta lukioon asti ranskaa, tuntui kuin hän aloittaisi täysin nollasta.

– Työ ei ollut kovin mielekästä, mutta ainakin minulla oli ranskalaiset kuuluisan pitkät koululomat, jotka kuluivat vuorilla vuorikiipeillessä, vaeltamassa, pyöräillessä ja talvella vapaalaskun (ski de randonnée) parissa.

Seuravana syksynä hän löysi työn Spartoo yrityksessä.

– Tein asiakaspalvelua suomalaisille. Tässä työpaikassa oli todella kansainvälinen ilmapiiri ja tutustuin moneen samassa tilanteessa olevaan Ranskaan muuttaneeseen henkilöön.

Vuoden päästä tästä Kankaanpää lähetti työhakemuksen matkatoimistoon, hänet pyydettiin heti haastatteluun ja palkattiin seuraavana päivänä.

Matkatoimisto oli Vercors vuoristolla, tunnin ajomatkan päässä Grenoblesta. Ensimmäisen kuukauden hän ajoi välimatkaa päivittäin kunnes päätti muuttaa Guillaumen kanssa Lans en Vercors kylään.

– Näin voisin mennä töihin pyörällä (15km) ja muutenkin olisimme lähellä vuoria.

Työ ja elämä Vercorsilla miellyttää heitä edelleen ja he ovat nyt ostamassa asuntoa.

– Läpäisin myös pääsykokeen Ranskan vaellusopastutkintoon ja pian olen täysin valmistunut vaellusopas. Haaveena minulla olisi, että voisin tehdä osaksi töitä matkatoimistolla toimistossa ja osaksi oppaana. Parasta olisi, että voisin myös opastaa ranskalaisia Suomessa ja suomalaisia Ranskassa! Olen huomannut, että Suomi kiinnostaa ja viehättää montaa ranskalaista, Kankaanpää sanoo.

Kun Kankaanpää oli ensimmäistä vuotta Ranskassa, hän oli ihmeissään siitä, miten byrokraattista kaikki on: aina pitää täyttää vähintään viisi paperia ja käsittelyaika on todella pitkä. Esimerkiksi Suomen kelakorttia vastaavan 'carte vitalen' saamiseen meni puoli vuotta.

– Opin myös, että Apéro on tärkeä osa ranskalaista kulttuuria. Se tarkoittaa pientä naposteltavaa ja drinkkiä ennen iltaruokaa. Ruokailut voivat kestää useammankin tunnin, sillä ruokailu on Ranskassa sosiaalinen tapahtuma, ei ainoastaan vatsan täyttäminen, Kankaanpää sanoo.

Hän myös huomauttaa, että juhlista kannattaa myöhästyä tahallaan.

– Jos sinut kutsutaan kylään ja saavut sovittuun aikaan tai jopa vähän aiemmin, sitä ei katsota Ranskassa hyvällä. Pitää saapua 5–10min myöhässä.

Ranskassa puhutaan ranskaa, ranskalaisten kielitaito on yleisesti ottaen heikko. Kankaanpää oli yllättynyt, että toimistoissa, joissa käy useita ulkomaalaisia, eivät työntekijät osaa neuvoa juurikaan englanniksi.

– Yksi selkeä ero Suomeen on myös ranskalaiset saunat. Usein saunassa on kylmä. Onneksi suomalainen työkaveri on rakentanut suomalaisen saunan kotiinsa, joten pääsen aina välillä nauttimaan oikeasta suomalaisesta saunasta!

Vinkkaa haastateltavaa sarjaan: nurmijarven.uutiset@media.fi

Mainos: Intelligent Banker Aps

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut