Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Punkit virkoavat Etelä-Suomea myöten kevään edetessä – rokotebussi pysähtyy seuraavan kerran Klaukkalassa torstaina

Rokotesuoja TBE-viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta vastaan kannattaa taas tarkistaa, sillä puutiaiset eli punkit virkoavat kevään saapuessa ja leutoina talvina niitä voi liikuskella jopa läpi talven Etelä-Suomessa, kerrotaan Suomen Rokotepalvelujen tiedotteessa.

Viime vuonna todettiin ennätyksellinen 151 TBE-tartuntaa, kun edellisenä kesänä niitä oli 91. Kasvua edellisvuodesta on 65 prosenttia. Myös pitkän aikavälin tarkastelussa tartunnat ovat olleet kasvussa.

TBE:tä vastaan voi suojautua rokottautumalla ja yksi tapa saada rokotesuoja on piipahtaa Rokotebussissa, jotka ovat startanneet kierroksensa myös Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa.

– Edes päivittäinen punkkitarkastus ei suojaa taudilta, sillä TBE-virus siirtyy punkin syljestä ihmiseen jopa minuuteissa, muistuttaa tiedotteessa Suomen Rokotepalvelun asiantuntijalääkäri Jukka Vakkila.

Punkit levittävät Suomessa lähinnä bakteeriperäistä borrelioosia ja TBE-viruksen aiheuttamaan puutiaisaivotulehdusta.

–Monelle suomalaiselle joka iltainen punkkitarkastus on tuttu kesärutiini ja mahdollisen punkin puremakohdan ympärille kehittyvää ihon punoitusta osataan tarkkailla jo melko hyvin. Borreliabakteeri siirtyy punkista hitaasti sillä punkin pitää olla kiinnittyneenä ihoon yleensä yli vuorokauden. TBE-virus sen sijaan siirtyy punkin syljen mukana jo minuuteissa puremahetkestä lukien, Vakkila kertoo.

Borrelioosia voidaan hoitaa antibiooteilla, toisin kuin puutiaisaivotulehdukseen ei ole olemassa parantavaa hoitoa, ainoastaan sen oireita voidaan hoitaa.

Rokotepalvelun Rokotebussista saa punkkirokotteen lisäksi pneumokokkirokotteen, hepatiitti a+b-rokotteet sekä jäykkäkouristusrokotteen edullisesti. Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta, jolloin toinen annos annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisen jälkeen.

Kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Ensimmäinen punkkirokote ei vielä anna hyvää suojaa, siksi on tärkeää viedä rokoteohjelma loppuun. Ensimmäinen tehosteannos annetaan kolmen vuoden kuluttua kolmannesta annoksesta.

Tämän jälkeen alle 50-vuotiaana tehosteen saaneelle seuraava tehoste 10 vuoden kuluttua ja 50–60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan tehosteet 5 vuoden välein, yli 60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan seuraavat tehosteet 3 vuoden välein. Henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt hoidon tai sairauden vuoksi, annetaan tehoste 3 vuoden välein.

Rokotebussi Klaukkalassa Kauppakeskus Viirin parkkipaikalla to 28.4. klo 15–18, to 5.5. klo 15–18, to 12.5. klo 15–18 ja to 19.5. klo 15–18.