Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulvahuippu ohi Nurmijärvellä – tulvat koskevat lähinnä maatalousalueita

Keväisen lämmin ja aurinkoinen sää on nopeuttanut viimeistenkin lumien sulamista, ja tulvatilanne on voimistunut Uudenmaan elyn alueella monin paikoin 2000-luvun ennätyslukemiin.

Laajoja peltoalueita on tulvaveden peittämänä ja useita tieyhteyksiä on poikki.

– Vedet ovat kyllä korkealla ihan joka puolella Nurmijärveä esimerkiksi Vantaanjoessa, Luhtajoessa ja Lepsämänjoessa, mutta ne ovat nyt laskusuunnassa, kertoo suunnitteluinsinööri Olli Jaakonaho Uudenmaan ely-keskuksesta.

Tulvahuippu oli viime viikonloppuna niin Nurmijärvellä kuin monessa muussakin paikassa.

Nurmijärven osalta huippu oli nyt tässä.

– Vaikuttaa siltä, että ainakin Nurmijärven osalta huippu oli nyt tässä. Lumi alkaa olla aikamoisen vähissä, eikä lämpötilalla ole enää niin paljon merkitystä. Ainoastaan sillä voisi olla merkitystä, jos alkaisi sataa paljon vettä.

Nurmijärvellä ei ole yleensä kärsitty isoista rakennusvahingoista.

– Tulvat koskevat enemmän maatalousalueita, lähinnä peltoja ja pienempiä yksityisteitä.

Tulvatilanne vaihtelee vuosittain. Tänä vuonna koko Uudenmaan alueella tulvatilanne oli monin paikoin hieman keskimääräistä pahempi.

– Esimerkiksi Karjaanjoen vesistöalueella tulva on vielä jopa nousussa. Siellä hätyytellään 2000-luvun huippuja. Yllättävän isoja ovat paikalliset vaihtelut. Riippuu lumimäärästä ja säästä. Isot vesistöalueet näyttävät tällä hetkellä olevan nousussa, mutta rannikon lähellä olevilla alueilla tulvahuippu alkaa olla ohi, kertoo Jaakonaho.

Tulvariskejä Suomessa kartoitetaan eri tavoin.

– Nurmijärvellä ei ole ollut noussut esiin erityisempiä tulvariskejä, joten sillä tavalla on hyvä tilanne. Kunta myös ottaa tulvariskit huomioon kaavoituksessa. Kun uusia alueita rakennetaan, niin ne rakennetaan riittävän ylös, joten sen puolesta tämä on hyvin hoidossa.

Tulvariskeihin on viime vuosina pyritty kiinnittämään huomiota entistä enemmän.

– Kunnat ovat ottaneet tulvariskit tosissaan huomioon.