Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronapassi pois, ravintolarajoitusten määrääminen uusille tahoille – Tartuntatautilakiin on tulossa muutoksia

Tartuntatautilakiin on tulossa muutoksia ja useista säännöksistä on tarkoitus luopua.

Voimaan jäisivät lähinnä yleiset hygieniavelvoitteet sekä mahdollisuus asettaa rajoituksia epidemiatilanteen niin vaatiessa.

Hygieniavelvoitteilla pyritään hillitsemään koronaviruksen leviämistä yhteiskunnan avauduttua. Toissijaisena keinona kunnat ja aluehallintovirastot voisivat jatkossakin rajoittaa asiakas- ja osallistujamääriä korkean riskin toiminnoissa, jos epidemiatilanne sitä vaatisi.

Myös ravintolatoimintaa voitaisiin tarvittaessa rajoittaa, ja niistä päättäisivät jatkossa valtioneuvoston sijaan kunnat ja aluehallintovirasto.

Viimesijaisena keinona kunnat ja aluehallintovirasto voisivat jatkossakin sulkea julkisia tiloja toiminnoissa, joissa voi syntyä merkittävän laajoja tartuntaketjuja. Näin tehtäisiin ainoastaan, jos väestön terveys ja terveydenhuollon kantokyky olisivat vakavasti uhattuina.

Myös säännökset rajojen terveysturvallisuudesta löytyisivät jatkossakin tartuntatautilaista, mutta niiden voimaantulosta pitäisi säätää erikseen tilanteen niin vaatiessa.

Lakimuutoksen myötä koronapassia ei olisi mahdollista käyttää koronarajoitusten vaihtoehtona, jos rajoituksiin jouduttaisiin tulevaisuudessa turvautumaan. Suomessa myönnetään kuitenkin edelleen EU:n digitaalisia koronatodistuksia, joita voidaan tarvita matkustukseen EU:ssa ja useissa maissa sen ulkopuolella.

Myös Koronavilkusta luovutaan, koska omikron-muunnoksen myötä koronavirus leviää niin laajasti, ettei sitä pystytä enää jäljittämään.

Koronavilkkua koskevat lait ovat voimassa 30.6.2022 saakka, mutta niitä ei jatketa siitä eteenpäin.

Hallituksen esitykseen tartuntatautilain väliaikaisista muutoksista pyydetään lausuntoja keskeisiltä toimijoilta.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.7.2022.