Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies yritettiin ryöstää omassa autossaan – Itä-Uudenmaan poliisilla työntäyteinen viikko "havaittavissa selkeää kasvua kahden edellisen viikon määriin verrattuna"

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät suojateiden läheisyydessä tehty tehovalvonta, ajoneuvojen kokoontumiset, kovat nopeudet liikenteessä sekä pahoinpitelyrikokset. Lisäksi tutkintaa työllistivät Vantaalla tapahtunut vakava väkivallanteko sekä Hyvinkäällä tapahtunut törkeä ryöstö, kerrotaan poliisin tiedotteessa.

Liikennepoliisin sekä valvonta- ja hälytystoiminnan partiot valvoivat koko viime viikon tehostetusti suojatiesääntöä. Tehostettu valvonta jatkuu myös koko tämän viikon.

– Valvomme ja puutumme myös tällä viikolla kaikkiin suojatien läheisyydessä havaittuihin liikennerikoksiin ja liikenteen hallinnollisiin rikkomuksiin. Keskitymme valvonnassa erityisesti siihen, että kuljettajat, myös pyöräilijät ja kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajat, antavat esteettömän kulun jalankulkijoille, jotka ovat suojatiellä tai valmistautuvat menemään suojatielle, muistuttaa komisario Asko Sartanen.

Liikenteen valvonnassa esiin nousi myös lähestyvä kesä, joka näkyy edelleen kovina nopeuksina liikenteessä ja myös erilaisina ajoneuvojen kokoontumisina.

– Muutamien autokuntien ja mopojen kokoontumiset ovat myös varma kesän merkki ja niitä on nyt ilmestynyt katukuvaan. Meno kokoontumisissa on ollut pääsääntöisesti rauhallista ja yhteistyö meidän viranomaisten kanssa on toiminut hyvin. Yhdessä mopojen kokoontumisessa tapahtui viikonloppuna valitettava ja vakava loukkaantuminen, joka johtui kuljettajan vaarallisesta ajotavasta, Sartanen kertoo.

Lauantaina ennen puoltayötä poliisille tuli myös ilmoitus Vantaalla Katriinantiellä käynnissä olevasta kiihdytysajosta. Paikalla oli noin 300 autoa ja runsaasti jalkautunutta yleisöä.

– Liikennepoliisin ja valvonta- ja hälytystoiminnan partioiden yhteistyönä saimme kokoontumisen purettua. Ihan ilman harmeja homma ei sujunut, vaan purun yhteydessä Kehä III:lla tapahtui yksi törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, jossa kuljettajalle mitattiin kahdeksankympin nopeusrajoituksella nopeudeksi 184km/h ja lisäksi viiden kuljettaja epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan, summaa Sartanen.

Itä- Uudenmaan poliisin viime viikko oli valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta taas kiireinen ja piti sisällään hieman vajaat 1700 erilaista poliisitehtävää. Kesän tulo alkaa myös näkymään yleisten paikkojen vilkastumisena sekä hälytystehtävien tasaisempana virtana.

– Viikon tehtävistä edelleen noin puolet painottui viikonloppuun ja etenkin yövuoroissa tapahtuneet pahoinpitelyt, rattijuopumukset, päihtyneet henkilöt ja häiriökäyttäytymiset pitivät partiot kiireisinä aina aamun pikkutunneille saakka. Kotihälytystehtävien määrä on edelleen korkea ja niitä meillä hoidettiin viime viikon aikana 149, kertoo komisario Altti Pirinen.

Erilaisten henkilön suojaan liittyvien poliisitehtävien määrä viikon kokonaismäärästä on suuri, sillä viime viikolla niitä hoidettiin lähes 550.

Tämä kuvaa poliisin mielestä selvästi sitä, miten osalla ihmisistä menee entistä huonommin. Tehtävillä poliisi kohtaa usein mielenterveys- ja alkoholiongelmaisia ihmisiä, jotka ovat ikään kuin pudonneet yhteiskunnan suojaverkon ulkopuolelle. Erilaisia huoli-ilmoituksia ihmisistä tulee poliisille viikoittain paljon.

Yleisillä paikoilla tapahtuneita pahoinpitelyrikoksia poliisi kirjasi viime viikolla 38 ja yksityisillä paikoilla tapahtuneita pahoinpitelyitä 67, kun vastaavat luvut olivat edellisellä viikolla 34 ja 40.

Ryöstörikoksia kirjattiin viime viikolta neljä.

– Myös viime viikolla pahoinpitelyt siis keskittyivät yksityisiin paikkoihin eli ihmisten koteihin. Kokonaisuutena pahoinpitelyrikosten osalta on poliisilaitoksemme alueella havaittavissa selkeää kasvua kahden edellisen viikon määriin verrattuna, Pirinen jatkaa.

– Lieneekö hyvä ajokeli syynä siihen, että erilaisia liikenteeseen liittyviä tehtäviä poliisilla viikon aikana maltilliset 73, joista 21 oli eläinkolareita, Pirinen summaa.

Vantaan Martinlaaksossa tapahtui keskiviikkona 20.4.2022. vakava väkivallanteko, jossa uhri sai vakaavia sairaalahoito vaativia vammoja. Poliisin partio sai hätäkeskukselta tehtävän kohteeseen puoliltaöin ja ilmoituksen alkutietojen mukaan uhria oli puukotettu hetkeä aiemmin.

– Epäillyn henkilöllisyys oli poliisin tiedossa heti alkumetreiltä. Tehtävälle liittyi myös muita partioita, jotka tekivät alueella lähietsintää epäillyn tavoittamiseksi. Epäilty tekijä tavoitettiin hetkeä myöhemmin kotiosoitteestaan Helsingistä, josta hänet otettiin kiinni, kertoo komisario Paavo Ritari.

– Tapausta tukitaan meillä Itä-Uudenmaan poliisissa tapon yrityksenä. Esitutkinnan tässä vaiheessa on selvinnyt, että epäillyn epäillään lyöneen uhriaan teräaseella useita kertoja ylävartalon alueella. Tekoa on edeltänyt asianosaisten välinen riita. Epäilty tekijä vangittiin torstaina 21.4. Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä tapon yritykseen, summaa Ritari.

Vakavammista rikoksista Itä-Uudenmaan poliisi kertoo, että heillä on tutkittavana tapaus, jossa miehen epäillään joutuneen ryöstön uhriksi ampuma-aseella uhkaamalla omassa autossaan Hyvinkäällä.

– Autossa kyydissä ollut mies oli vaatinut kuljettajaa muun muassa aseella uhkaamalla ja kuristamalla pysäyttämään auton ja nostamaan rahaa pankkiautomaatilta sekä vaatinut kuljettajaa luovuttamaan matkapuhelimensa, kertoo rikoskomisario Markku Lylykangas.

Kuljettajan oli onnistunut pysäyttää autonsa ja paeta paikalta ilman, että tilanteessa tuli henkilö- tai omaisuusvahinkoja. Myös ryöstöä yrittänyt epäilty oli tämän jälkeen poistunut paikalta, jolloin auton omistaja oli päässyt jatkamaan matkaansa ja ilmoittamaan asiasta poliisille.

– Epäillyn henkilöllisyys on nyt poliisin tiedossa. Jatkamme tapauksen aktiivista esitutkintaa täällä Itä-Uudenmaan poliisissa. Tutkimme tapausta rikosnimikkeellä törkeä ryöstö, Lylykangas jatkaa.