Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: 74 % motoristien kuolemista on kuljettajan itsensä aiheuttamia – Tämä autoilijan virhe on motoristeille kuolettava

Valtaosa moottoripyöräilijän kuolemaan johtavista onnettomuuksista, 74 prosenttia, on motoristin itsensä aiheuttamia – ja hyvin usein kuvaan on kuulunut ylinopeus.

Tiedot selviävät Onnettomuustietoinstituutin (OTI) tuoreesta tutkimuksesta, jossa aineistona on ollut liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimiin kuolemaan johtaneisiin moottoriajoneuvo-onnettomuuksiin vuosina 2011–2020.

Onnettomuuden aiheuttaneista motoristeista 60 prosenttia ajoi vähintään 10 kilometrin ylinopeutta ja 43 prosenttia ylitti nopeusrajoituksen vähintään 30 kilometrillä tunnissa.

Joka kolmas onnettomuuden aiheuttanut motoristi ajoi päihtyneenä.

Puolet moottoripyöräilijöiden kuolemaan johtaneista onnettomuuksista on yhteenajoja toisen ajoneuvon kanssa. Yleisin yksittäinen onnettomuustyyppi oli kuitenkin tieltä suistuminen. Lisäksi kymmenen vuoden aikana tapahtui 12 kuolemaan johtanutta eläinonnettomuutta.

Moottoripyöräilijän aiheuttamista onnettomuuksista yksittäisonnettomuuksia oli 43 prosenttia, yhteenajoja 31 prosenttia.

Motoristeja on kuollut myös muiden kuljettajien aiheuttamissa yhteenajoissa. Kuolemaan johtaneista moottoripyöräonnettomuuksista muun kuljettajan aiheuttamia yhteenajoja oli noin viidennes.

OTIn tutkimuksen mukaan muut kuljettajat aiheuttavat kuolettavia yhteenajoja tyypillisesti kääntymällä moottoripyörän eteen joko vastakkaisesta tai risteävästä ajosuunnasta.

Tutkimuksessa mukana olleissa onnettomuuksissa oli osallisena 201 moottoripyöräilijää. Heistä kuoli 191. Lisäksi moottoripyöräonnettomuuksissa kuoli 9 matkustajaa ja 4 muun ajoneuvon kuljettajaa, joista 1 oli pyöräilijä.

– Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien keräämää tietoa kuolemaan johtaneista onnettomuuksista hyödynnetään jatkuvasti onnettomuuksien ennaltaehkäisyssä. Moottoripyöräilijöille tapahtuu lisäksi paljon vakaviin vammautumiseen johtaneita onnettomuuksia, ja niiden tutkintaa tulee edelleen kehittää, sanoo tiedotteessa Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari.

Kaikkiaan liikennevakuutukset korvaavat vuosittain 1 500–2 000 liikennevahinkoa, joissa mukana on moottoripyöräilijä. Motoristien liikennevahingoista 79 prosenttia johti henkilövahinkoihin.