Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puita kaadetaan kiivaimpaan pesimäaikaan – Heinojan naapurustolla huoli luonnoneläinten pesinnästä

Puunkaato Heinojan asemakaava-alueella Kirkonkylällä huolestuttaa naapurustoa. Kaataminen alkoi tällä viikolla. Asukkaat arvostelevat Nurmijärven kuntaa siitä, että se kaataa puut toukokuussa, jolloin lintujen ja muiden luonnoneläinten pesimäpuuhat ovat kiivaimmillaan.

Viime joulukuussa asukkaille luvattiin heidän omien sanojensa mukaan, että puut kaadetaan talvella.

– Kun katujen haltuunottotilaisuus pidettiin 15. joulukuuta, oltiin vielä siinä uskossa, että urakkaa päästäisiin valmistelemaan heti vuodenvaihteen jälkeen, mutta urakkakyselyyn liittyen tuli viivytyksiä. Urakka saatiin kyselyyn vasta helmikuun lopussa. Valitettavasti alustava aikataulu ei mennyt suunnitellusti, kertoo liikenneinsinööri Pia Korteniemi Nurmijärven kunnasta.

Tässä olisi petraamisen paikka.

Asukkaiden tieto, jonka mukaan nyt kaadetaan paitsi katualueella olevat puut myös metsä, jolla uuden alueen tontit sijaitsevat, ei pidä Korteniemen mukaan paikkaansa.

– Metsä hakataan vain asemakaavan mukaiselta katualueelta. Vaikka tontit ovat kunnan omistuksessa, me emme yleensä hakkaa niillä olevaa puustoa, vaan jätämme säilytettävän/kaadettavan puuston tontin suunnittelijan arvioitavaksi, Korteniemi sanoo.

Hänen mukaansa Kattilamäentieltä katualueelta kaadetaan puustoa vajaan 320 metrin matkalta ja Raalantien, Heinojantien ja Laidunkaaren liittymän paikkeilta sekä Harmaakujalta ja Kallaksenkujalta noin sadan metrin matkalta.

Hakkuut joudutaan Korteniemen mukaan tekemään pesimäaikaan urakalle asetettujen aikataulutavoitteiden vuoksi. Heinojan tiestön ja vesihuollon on määrä valmistua kesäkuussa 2023.

– Lainsäädännön tulkinnassa on sellainen erikoisuus, että vaikka pesien häirintä pesimäaikaan on kiellettyä, kielto ei käytännössä koske metsätaloutta eikä rakentamista. Metsätaloudessa hakkuut pyörivät vuoden ympäri. Rakentamisessa ne tehdään, kun projektiin sopii. Tässä olisi petraamisen paikka, sanoo erityisasiantuntija Lauri Kajander Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiristä.