Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Invapaikkoja käytetään monella tavoin väärin – asiasta huomauttavalle omaishoitajalle haistatellaan

Mää vaan äkkiä käyn. Tämä on tavallinen vastaus, jonka invalidipuolisoaan kuljettava nurmijärveläisnainen saa huomauttaessaan invapaikalle ilman invatunnusta autonsa jättäneelle asiasta. Hänellä on tapana vastata, että invalidit eivät käy missään äkkiä.

Naisen mukaan häntä myös nimitellään ja hänen päälleen jopa syljetään, kun hän muistuttaa invapaikan käyttötarkoituksesta.

– Invapaikat ovat aina varattuna. Usein niitä käyttävät ihmiset, joilla on terveet jalat, mutta päässäkö on vikaa? nainen ihmettelee.

Naisen puoliso loukkaantui joitakin vuosia sitten niin vakavasti, että hänen henkensä oli hiuskarvan varassa. Mies joutui opettelemaan uudestaan kävelemisen, puhumisen ja lukuisia muita asioita.

– Nyt saa olla onnellinen siitä, että hän kävelee itse, nainen sanoo.

Pitkiä matkoja puoliso ei kuitenkaan jaksa kävellä, ja hän tarvitsee kokopäiväisen avustajan. Nainen toimii hänen omaishoitajanaan.

Invapaikkojen väärinkäyttö on naisen mukaan yksi räikeä epäkohta invalidien kohtelussa. Lista ongelmista, joihin hän omaishoitajana törmää lähes päivittäin, on pitkä. Myös asenteet ovat suuri ongelma.

– Ihmisten pitäisi oppia ymmärtämään, että meistä jokainen voi jonakin päivänä invalidisoitua, ja että invalideilla on oikeus samaan kuin meillä terveilläkin.

Nainen toivoo vanhempien ja koulun opettavan lapsille ja nuorille, että liikuntavammaiset ovat saman arvoisia kuin muutkin ihmiset.

Sosiaali- ja terveysasioiden asiantuntijana Invalidiliitossa työskentelevän Riitta Saksanen saa viikoittain yhteydenottoja invapaikoista.

– Paikkoja käytetään kolmella tavoin väärin; pysäköidään ilman lupaa, pysäköidään toisen luvalla tai siten, ettei luvan haltija ole kyydissä, tai käytetään väärennettyä lupaa, Saksanen kertoo.

– Esteettömiä autopaikkoja käytetään myös sijaistoimintoihin kuten lumensäilytykseen talvella ja marjanmyyntiin kesällä, ja se on harmillista, hän jatkaa.

Invapaikat ovat mitoiltaan erilaisia kuin muut autopaikat, jotta apuvälineitä käyttävät pääsevät turvallisesti autosta pois ja sinne takaisin.

Lääkäri arvioi vamman tai sairauden haitan suhteessa lupaan. Myös liikuntaesteiset, jotka eivät käytä apuvälineitä, tarvitsevat invapaikkaa.

– Invapaikat ovat yksi väline siihen, että vammaisella ihmisellä on yhdenvertainen liikkumisen mahdollisuus. En usko, että kukaan haluaa kiistää tätä mahdollisuutta, sitä ei vain huomata ajatella.

Invalidiliitosta saa tuulilasiin laitettavia lappuja, joiden avulla voi muistuttaa siitä, että kyseinen paikka on tarkoitettu liikuntaesteisille henkilöille.