Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kasvun ihmeen seuraaminen palkitsee viherpeukalon – "Vietän puutarhakuukaudet kynnenaluset multaisina"

”Keväisin sormet kutisevat, kun odotan pääsyä ulos puuhastelemaan”, sanoo klaukkalalainen viherpeukalo Mia Myllykangas.

Klaukkalalaisen rivitalopihan värikkäästä kukkaloistosta saavat nauttia Mia Myllykangas perheineen alkukesästä syksyyn. Puutarhan hoitaminen on Mialle vastapainoa arjelle ja työlle.

Hänen puutarhaharrastus alkoi Vantaalla asuessa kausikukilla, josta laajentui istutuksiin ja hyötykasveihin naapurin mummon ansiosta. Naapuri kannusti poistettujen ruusupensaiden tilalle istuttamaan uutta.

Perhe muutti Klaukkalaan yhdeksän vuotta sitten, jolloin pihan suurentuessa istutuksille oli enemmän tilaa.

Tulevana kesänä Mian puutarhassa kasvaa aurinkoisella puolen pioneja, kärhöjä sekä monivuotisia perennoja: loistosalviaa, kaunopunahattua, isotähtiputkea, myskimalvaa, punatähkää, yrtti-iisoa, syysmaksaruohoa ja keijunkukkia.

Lisäksi on hyötykasveja kuten mansikoita, tomaatteja ja basilikaa. Varjoiselta puolen löytyy jaloangervoa, saniaista ja särkynyttäsydäntä.

– Pidän kaikesta puutarhahoitoon liittyvästä tekemisestä. Keväisin sormet kutisevat, kun odotan pääsyä ulos puuhastelemaan. Poistan talven törröttäjät ja haraan sekä kuohkeutan mullat ja lannoitan. Sen jälkeen, kun ei ole enää hallanvaaraa, vaihdan tarvittaessa kasvien paikkoja.

Minusta on kiva tuntea multa.

– Vietän puutarhakuukaudet kynnenaluset multaisina. Minusta on kiva tuntea käsissäni multa. En käytä käsineitä.

Myllykankaan kevääseen kuuluvat kuvakollaasien sommittelu tulevan kesän kukista ja perusteelliset pohdinnat sopivista lajikkeista.

– On melkein tuskainen tunne istutuksia suunnitellessa miettiessä mitkä kasvit sopivat yhteen, minkä korkuisia kasvit ovat, mihin aikaan kasvit kukkivat, jotta kukkivat eri aikoihin. Viime keväänä etsin verkosta esimerkiksi aurinkoisen paikan perennoista tietoa.

Keväisin ja alkukesästä Mia vierailee puutarhamyymälöissä, joissa tehdyt suunnitelmat voivat muuttua, jos valittuja kasveja ei ole saatavilla. Hän viettää aikaa rauhassa myymälöissä muun perheen jäädessä kotiin.

– Joskus tuntuu, että olen viettänyt myymälässä aikaa jo tuntikausia ajan mennessä huomaamattaan eteenpäin. Myymälässä olevia kasveja katson verkosta, jotta näen miltä ne näyttävät todellisissa puutarhoissa.

Joka vuosi Mia tekee pihalleen vähän uutta. Viime kesänä hän perusti kukkapenkin, johon valitsi erityisesti lajikkeita, jotka ovat perhos- ja ötökkämagneetteja. Perhoset kuoriutuivat yhtä aikaa ja piha muuttui hetkeksi perhospuutarhaksi.

– Kiehtovinta puutarhaharrastuksessa on käsillä tekeminen, sitä näkee kättensä jäljen ja sen miten onnistuu valitsemaan puutarhassa menestyvät kasvit. Onhan tämä myös vastapainoa arjelle ja työlle sekä pään tuuletusta.

– Lapsia puutarha ei niin kiinnosta, mutta he oppivat mistä sato tulee.

Parhaita hetkiä puutarhassa ovat illat.

– Ilta-aikaan jalokärhöjen sitominen ja ohjaileminen on rauhoittavaa. Saan samalla ihailla kukkia. Mieli hiljentyy eikä raskasta ajattelua tarvitse enää tehdä.

Keskikesällä puutarhassa ei ole jäljellä muuta tehtävää kuin kuivien kukkien pois napsiminen ja kastelu. Kukkaloistoa riittää läpi kesän.

Puutarhakalenterivuoden varrelle mahtuu monenlaisia tunteita, mutta kasvun ihmeen seuraaminen on palkitsevaa.

– Istutuksia suunnitellessa tunnen päättämättömyyttä ja pähkäilen päätöksiä. Sitten näen kuinka pienistä ruipeloista kasvaa kesän myötä kauniita kukkia, joiden ympärillä perhoset lentävät.