Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin Suomen Pankki arvioi rahoitusjärjestelmän kestävyyden – "Kriisinkestävyyttä on vahvistettava"

Suomen Pankki arvioi, että niin lainanottajien, pankkien kuin maksujärjestelmienkin kriisinkestävyyttä on vahvistettava tämänhetkisissä poikkeusolosuhteissa. Toisena huolenaiheena on se, että myös kotitalouksien velkaantuminen on tällä hetkellä ennätyksellisen suurta muun muassa siksi, että asuntolainat ovat aiempaa suurempia.

– Kotitalouksien kannattaa arvioida lainanhoitokykynsä siten, että se kestää korkojen nousun, arkimenojen kasvun ja mahdollisen epävarmuuden työmarkkinoilla, toteaa Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen.

Poikkeusolosuhteista ja Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta huolimatta Suomen rahoitusjärjestelmä on pysynyt kuitenkin vakaana. Kriisinkestävyyttä olisi kuitenkin syytä vahvistaa.

– Riskit ovat kuitenkin kasvaneet sodan syttymisen jälkeen. Heikentyneet talousnäkymät, energian hintojen kallistuminen, korkojen odotettu nousu ja rahoituksen saatavuuden mahdollinen vaikeutuminen nostavat rahoitusvakaudellisia riskejä, Nykänen sanoo.