Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärvellä täydennetään veroilmoitusta innokkaimmin netissä – nyt alkaa olla viime hetket täydennyksien tekemiselle

Suurten kaupunkien kehyskunnissa täydennetään veroilmoitusta lähes pelkästään OmaVerossa. Ensimmäinen määräpäivä palkansaajien ja eläkeläisten veroilmoitukselle on ensi viikon tiistaina, todetaan Verohallinnon tiedotteessa.

Verohallinnon tilastojen mukaan jokaisessa Suomen kunnassa täydennettiin veroilmoitusta viime vuonna useammin sähköisesti OmaVerossa kuin paperilla.

Sähköisessä veroilmoittamisessa on kuntien välillä isoja eroja: siinä missä Kirkkonummella ja Nurmijärvellä OmaVeron käyttäjiä oli peräti 95 prosenttia kaikista veroilmoitusta viime vuonna täydentäneistä, satakuntalaisessa Karvian kunnassa veroilmoitusta täydensi OmaVerossa 70 prosenttia.

– OmaVero avattiin henkilöasiakkaille loppuvuodesta 2018, joten siihen nähden sähköinen asiointi on lyönyt itsensä hienosti läpi koko maassa. Veroasioiden sähköisen hoitamisen trendi alkoi jo ennen korona-aikaa, mutta pandemia on kiihdyttänyt sitä entisestään, sanoo OmaVeron tuoteomistaja Joonas Jarva Verohallinnosta.

Kaikkiaan Suomessa on 65 kuntaa, joiden asukkaista yli 90 prosenttia täydensi veroilmoitustaan OmaVerossa viime vuonna.

Kaikki kymmenen kuntaa, jossa OmaVero oli ahkerimmin käytössä veroilmoitusaikaan, ovat keskuskaupunkien kehyskuntia.

– Tämä kertoo siitä, että suurten kaupunkien liepeillä asuu suhteessa paljon työssäkäyviä ihmisiä, joilla on hyvät tietotekniset taidot ja jotka ovat tottuneet asioimaan sähköisesti, kertoo Jarva.

Näissä kunnissa veroilmoitusta täydennettiin viime vuonna eniten OmaVerossa:

1. Kirkkonummi – 95 prosenttia täydennyksistä OmaVerossa

2. Nurmijärvi - 95 prosenttia täydennyksistä OmaVerossa

3. Liminka – 94 prosenttia täydennyksistä OmaVerossa

4. Espoo – 94 prosenttia täydennyksistä OmaVerossa

5. Kempele – 94 prosenttia täydennyksistä OmaVerossa

6. Muurame – 94 prosenttia täydennyksistä OmaVerossa

7. Vihti – 94 prosenttia täydennyksistä OmaVerossa

8. Pirkkala – 94 prosenttia täydennyksistä OmaVerossa

9. Tuusula – 94 prosenttia täydennyksistä OmaVerossa

10. Kerava – 94 prosenttia täydennyksistä OmaVerossa

Kaikkiaan 86 prosenttia veroilmoituksen täydentäjistä käytti viime vuonna OmaVeroa.

Manner-Suomen kunnista veroilmoitusta täydennettiin paperilla eniten pienissä kunnissa, joissa asuu paljon ikäihmisiä.

– Tiedämme, että seniorit suosivat nuorempia ikäluokkia useammin paperilomakkeita veroasioiden hoitamisessa, jos heidän ylipäänsä tarvitsee tehdä muutoksia veroilmoitukseensa. Eläkeläisillä muita selvästi harvemmin esimerkiksi tarvetta muuttaa veroilmoituksella olevia tuloja tai ilmoittaa vähennyksistä, Jarva sanoo.

1. Karvia – 27 prosenttia täydennyksistä paperilla

2. Kivijärvi – 25 prosenttia täydennyksistä paperilla

3. Sysmä – 25 prosenttia täydennyksistä paperilla

4. Lappajärvi – 24 prosenttia täydennyksistä paperilla

5. Siikainen – 24 prosenttia täydennyksistä paperilla

6. Rääkkylä – 23 prosenttia täydennyksistä paperilla

7. Puolanka – 23 prosenttia täydennyksistä paperilla

8. Heinävesi – 23 prosenttia täydennyksistä paperilla

9. Lestijärvi – 23 prosenttia täydennyksistä paperilla

10. Soini – 22 prosenttia täydennyksistä paperilla

Yrittäjien, metsänomistajien tai maataloudenharjoittajien on mahdollista antaa pieni osa esitäytetyn veroilmoituksen tiedoista myös muun sähköisen kanavan kuin OmaVeron kautta.

Verohallinnon tilastojen mukaan viime vuonna vain yhdellä henkilöllä neljästä oli tarvetta täydentää esitäytettyä veroilmoitusta. Verohallinto saa paljon verotukseen liittyviä tietoja suoraan veroilmoitukselle, joten suurimman osan tarvitsee ainoastaan tarkistaa, että tiedot ovat oikein.

– Toisaalta esimerkiksi vuokratulot tai virtuaalivaluutoista saadut tulot pitää erikseen ilmoittaa veroilmoitukseen. Myös tiedot mahdollisista kodin ja työpaikan välisistä matkakuluista ja kotitalousvähennyksistä pitää tarkistaa ja tarvittaessa täydentää veroilmoitukselle, ellei niitä ole ilmoittanut aikaisemmin, sanoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen.

Valtaosan palkansaajista ja eläkeläisistä pitää tarkistaa ja tarvittaessa täydentää oma veroilmoitus toukokuun määräpäivään mennessä. Veroilmoitusten määräpäivät ovat 10., 17. ja 24. toukokuuta. Oma määräpäivä lukee esitäytetyssä veroilmoituksessa. Pienellä määrällä palkansaajia – toiminimiyrittäjien puolisoilla – veroilmoituksen määräpäivä oli jo 1. huhtikuuta.

Tarkista veroilmoituksesta erityisesti nämä asiat:

– Pitävätkö veroilmoitukselle automaattisesti tulleet tiedot tuloista, vähennyksistä ja omaisuudesta paikkansa?

– Oliko sinulla viime vuonna kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja yli 750 eurolla? Jos oli, ilmoita matkakulut.

– Käytitkö kodin ja työpaikan välisillä työmatkoilla itse ostamaasi maskia julkisessa liikennevälineessä? Jos käytit, voit vähentää maskien käyttämisestä 2 euroa päivässä osana matkakuluja.

– Teitkö viime vuonna etätöitä? Jos teit, voit tehdä työhuonevähennyksen, jonka suuruus riippuu etätyöpäivien määrästä.

– Teetitkö kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä, kuten remontti-, siivous- tai hoitotyötä? Voit tehdä kotitalousvähennyksen.

– Saitko vuokratuloja esimerkiksi sijoitusasunnosta, AirBnB-toiminnasta tai muun omaisuuden vuokraamisesta? Ilmoita vuokratulot veroilmoituksella.

– Myitkö virtuaalivaluuttaa tai vaihdoitko sitä toiseen valuuttaan? Ilmoita virtuaalivaluutoista saamasi tulot veroilmoituksella.