Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuleeko Suomeen laaja neljäs koronarokotekierros? – THL kertoo varautumisaikataulustaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) varautuu laajempaan neljänteen koronarokotekierrokseen viimeistään syksyllä.

– Neljännen rokoteannoksen antamisen ajankohta laajemmin väestölle täytyy miettiä tarkoin. Tehosteannoksesta saatava kansanterveydellinen hyöty on arvioiden mukaan oleellisesti vähäisempi laskevan kuin juuri nousevan epidemian aikana. Tämä korostuu tilanteessa, jossa valtaosalla väestöstä on rokotusten synnyttämä tai rokotusten ja infektion yhteisvaikutuksena erittäin hyvä suoja taudin vakavaa muotoa vastaan. Vaste neljänteen rokoteannokseen on todennäköisesti sitä parempi mitä pidempi aika kolmannen ja neljännen annoksen välillä on, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin.

– Korona on tullut pysyvästi maailmaan. Ensi syksynä ja talvena uusi tartunta-aalto on todennäköinen ja varautuminen terveydenhuollossa on aloitettava nyt, johtaja Mika Salminen THL:stä jatkaa.

Neljänsillä rokotteilla pyritään nostamaan ja pidentämään suojaa vakavaa sairaalahoitoista koronatautia ja erityisesti kuolemia vastaan. Rokote voidaan antaa aikaisintaan kolme kuukautta kolmannen annoksen jälkeen.

THL suosittelee tällä hetkellä, että kunnat tarjoavat neljännen koronarokoteannoksen myös niille iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet.

Suositus perustuu ajantasaiseen koronaepidemian ja rokotteiden suojatehon seurantatietoihin sekä Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) lausuntoon.

Neljättä koronarokotetta eli toista tehosteannosta on suositeltu jo aikaisemmin 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille ja kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille.

Hoivakodeissa asuvien lisäksi myös säännöllisessä kotihoidossa olevien iäkkäiden terveys voi olla alentunut monien sairauksien ja ikääntymisen seurauksena. Tällöin lieväkin infektio saattaa heikentää heidän pärjäämistään kotona. Toimintakyky voi romahtaa ja kotihoidosta joudutaan siirtymään infektion vuoksi terveyskeskuksen vuodeosastolle tai sairaalaan.

Tällä hetkellä koronaepidemia on helpottanut, kertoo THL. Suomessa rekisteröidyt koronatapaukset sekä sairaala- ja tehohoitotapaukset ovat olleet laskussa maaliskuun puolivälin jälkeen. Myös valtakunnallinen koronan ilmaantuvuus jätevedessä on kääntynyt laskuun.

THL seuraa epidemiatilannetta ja virusvarianttien vaikutusta rokotteiden suojatehoon sekä laatii erikseen suosituksen syksyn koronarokotusten tehostamisesta sekä aikuisille että lapsille. Jos tilanne muuttuu huonommaksi esimerkiksi uusien varianttien vuoksi, THL varautuu antamaan suosituksia neljännen annoksen laajentamisesta jo ennen syksyä.