Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven Sähkö menetti voimalajupakassa 7 miljoonaa euroa – ”Ei oleellista merkitystä Nurmijärven Sähkön taloudelliseen tilanteeseen”

Fennovoiman hallitus päätti viime perjantaina purkaa voimalaitossopimuksen Rosatomin tytäryhtiön RAOS Projectin kanssa.

– Tämä tarkoittaa sitä, että työt voimalaitosalueella loppuvat, toteaa Nurmijärven Sähkön toimitusjohtaja Jarmo Kurikka.

Kurikka on seurannut Hanhikiven ydinvoimalahanketta lähietäisyydeltä Rosatomin hallituksen varajäsenen paikalta.

– Fennovoiman hallitus ja toimiva johto totesivat, ettei muuta mahdollisuutta kuin sopimuksen purku ole. Hankkeessa oli niin merkittäviä viivästyksiä, ettei sitä ollut syytä jatkaa. Tässä vaiheessa hanke on viivästynyt kuusi vuotta. Hallitus ja toimiva johto ovat myös seuranneet tarkasti, kuinka laitostoimittaja on toiminut, ja näkemys siitä, ettei sillä ole kyvykkyyttä toteuttaa hanketta, on vahvistunut, Kurikka selvittää taustoja.

Sähkön sijoitus 7 miljoonaa euroa.

Fennovoiman hallituksessa nähtiin myös se, että Ukrainan sota on kasvattanut hankkeen riskejä.

– Joitakin voimalahankkeen keskeisiä komponentteja oli tulossa Ukrainasta sota-alueelta. Päätöksessä sopimuksen purkamisesta ei kuitenkaan ollut poliittista aspektia, Kurikka sanoo.

Nurmijärven Sähkö on myös osakkaana voimalaitoshankkeessa.

– Olemme osakkaana Suomen Voima Oy:ssä, joka on edelleen osakkaana Voimaosakeyhtiö SF:ssä, Kurikka kertoo.

Voimaosakeyhtiö SF omistaa Fennovoimasta 66 prosenttia, loput 34 prosenttia omistaa venäläinen osapuoli.

Nurmijärven Sähkö on Kurikan mukaan sijoittanut voimalaitoshankkeeseen vuosien kuluessa 7 miljoonaa euroa.

– Nurmijärven Sähkön hallitus päätti jo ennen Fennovoiman perjantaista päätöstä tehdä tähän hankkeeseen liittyvät alaskirjaukset tämän vuoden aikana koko osuudesta. Menetetyillä rahoilla ei ole oleellista merkitystä Nurmijärven Sähkön taloudelliseen tilanteeseen, Kurikka toteaa.

Hänen mukaansa on liian aikaista lähteä spekuloimaan ydinvoimalahankkeen mahdollista jatkoa tai Nurmijärven Sähkön kiinnostusta siihen.