Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapetus on tuttua nuorille – ei heidän vanhemmilleen

Vapettaminen leviää nurmijärveläisnuorten keskuudessa nyt nopeasti. Näin kertoo 12-vuotiaan lapsensa kautta ilmiöön tutustunut nainen.

Nikotiiniton vape on sähkötupakka, joka on pakattu jopa alakoululaisia houkuttelevaan muotoon.

– Laite on nätti ja kivan tuntuinen kädessä. Siitä nousee makee höyry ja sen sisältämät maut ja tuoksut ovat herkullisia, nainen kuvailee.

Vape voi muistuttaa muodoltaan huulipunaa, tussia tai muuta arkista esinettä. Tuoksukaan ei paljasta, että kyse on tupakkatuotteesta.

Keskustelu lapsen urheiluseurakavereiden kanssa paljasti naiselle, että lähes kaikki näistä 5–6-luokkalaisista tietävät mistä on kyse, ja he pitävät vapettamista vaarattomana. Osa on myös kokeillut laitetta.

Terveydenhuoltoalalla oleva nainen on eri mieltä. Hänen mukaansa kyse ei ole vain vesihöyrystä, vaan vapettaja saa sisäänsä monenlaisia kemikaaleja.

– Kun tuollaisen ostaa katukaupasta, ei voi tietää, mitä se sisältää ja onko siinä esimerkiksi nikotiinikapseli sisällä, hän varoittaa.

Vapet ovat myös alle 18-vuotiailta kiellettyjä tupakkatuotteita, joilla käydään hämärää kauppaa.

– Lapselleni oli lyhyen ajan kuluessa tullut TikTokin kautta kolme vapeen liittyvää myyntitarjousta. Täysi-ikäiset ostavat niitä ison määrän netistä ja myyvät alaikäisille. Kun laitteen myy 15–20 eurolla, siitä käärii vielä hyvät voitot.

Naisen mukaan vapeja kaupitellaan Nurmijärvellä isompien kauppojen aulatiloissa, skeittirampeilla ja Monikon ympäristössä.

– Vape ja vapetus ovat monille vanhemmille ja kasvattajille tuntematon asia. Nyt olisi tärkeää, että he oppisivat tunnistamaan ilmiön, hän sanoo.

Urheilupuiston koulun rehtori Matti Jumpponen on törmännyt koulussaan satunnaisiin vapeihin ja vapettajiin.

– Noudatamme kunnasta saatuja tupakointiinpuuttumisohjeita, ja sähkötupakka rinnastetaan tupakkatuotteeseen, hän sanoo.

Erityisnuorisotyöntekijä Tanja Oguntuase on Nurmijärven kuudesluokkalaisille pitämillään päihteitä käsittelevillä Kantti kestää -tunneilla havainnut, että nuorten tietoisuus sähkötupakasta on kasvussa.

– He kyselevät muun muassa sähkötupakoinnin riskeistä, ja sähkötupakkaa polttavia kavereita kuudesluokkalaisilla tuntuu olevan edellisvuosia enemmän, Oguntuase kertoo.

Sähkötupakat ovat yleistymässä myös nuorisotiloissa.

– Niitä yritetään käyttää myös sisätiloissa. Olemme joutuneet puuttumaan yläkoululaistenkin sähkötupakointiin.