Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi nuorisopäällikkö Katja Günther: ”Haluan, että jokainen nuori löytää oman paikkansa”

Katja Günther hyppäsi nuorisopäällikön pestiin Merja Winha-Järvisen jäätyä huhtikuusta eläkkeelle.

Vantaan kaupungilla 16 vuotta erityisnuorisotyöntekijänä, aluenuorispäällikkönä ja nuorten aikuisten päällikkönä työskennellyt Katja Günther aloitti Nurmijärven kunnan nuorisopäällikkönä maaliskuussa. Hänen suunnitelmansa oli jäädä vuorotteluvapaalle, mutta ajatus muuttui Güntherin nähdessä avoinna olevan nuorisopäällikön pestin.

– Huomasin, että olin tehnyt lähes kaikkea, mitä työnhakuilmoituksessa vaadittiin. Kaipasin jotain uutta, kun olin niin pitkään tehnyt samaa työtä, Günther sanoo.

Nuorisopäällikön saappaisiin hyppääminen on siltä osin Güntherille tuntematon valtaus, ettei Nurmijärven kunta ole hänelle ennestään lainkaan tuttu. Hänellä on kuitenkin pelkästään myönteisiä ajatuksia Nurmijärvestä ja paikallisista nuorista.

– Nuoret ovat tulevaisuus. He eivät ole enää pieniä lapsia, vaan heidän kanssaan voi keskustella asioista. Aikuisen tulisi osata kuunnella ja kunnioittaa nuorta.

Güntherillä itsellään on kotona kaksi teini-ikäistä tytärtä, joten nuoret ovat hänen arjessaan muutenkin vahvasti läsnä.

Güntherin ollessa itse nuori, hän haaveili lentoemännän ammatista. Nuorten pariin hän kuitenkin päätyi lähtiessään isoseksi rippikouluun.

– Muistan ensimmäisen ripariryhmän, jota ohjasin. Olin ihan paniikissa ja epämukavuusalueella. Siellä oli kuitenkin yksi poika, joka uskalsi puhua minulle vaikeista asioista, hän uskalsi luottaa minuun, Günther muistaa ja sanoo luottamuksen olevan tärkeää hänen työssään.

Tämän jälkeen hän teki yli 10 vuotta vapaaehtoisena katutyötä itä-Helsingissä.

– Haluan, että jokainen nuori löytää paikkansa, se on tärkein tehtävä. Jokainen voi ja saa olla sellainen kuin on.

Nurmijärveläiset nuoret voivat Güntherin arvion mukaan samalla tavoin kuin muuallakin.

Tällä hän viittaa keskusteluihin, joiden mukaan nuoret voivat Suomessa tällä hetkellä.

– Yleinen ajatus on, että ne, joilla on mennyt huonosti, menee nyt huonommin. Ne, joilla on mennyt hyvin, saattaa olla tullut yllättäviäkin ongelmia.

Hänen mukaansa kaikkien tulisi tehdä jotain, jotta nuoret voisivat paremmin. Yksi nuoria pohdituttavista asioista on Ukrainan sota.

– On nuoria, jotka ovat menossa suorittamaan asepalvelusta. He joutuvat miettimään, mihin he oikein ovat menossa. Sota saattaa vaikuttaa heidän ajatuksiinsa armeijasta.

Günther pitää siitä, että hänellä on nuorisopäällikkönä laaja tehtävänkuva. Hänen työnkuvaansa kuuluu muun muassa huima kasa hallinnollisia tehtäviä, verkostotyötä sekä esihenkilötehtäviä.

– Mikään päivä ei ole samanlainen, mutta kaikkea työhön kuuluvaa teen viikoittain.

Parasta työssä on Güntherin mukaan ihmiset.

– Työtehtäviä en yleensä jää kaipaamaan, vaikka pidänkin niistä. Minut on otettu todella hyvin vastaan. Kiitos myös Merjalle, että hän luotti elämäntyönsä minulle.