Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärveläiset maailmalla | "Matkan piti kestää vain vuoden" – Esko Takala on asunut Saksassa jo 42 vuotta

– Tapanani on sanoa, että olen paljasjalkainen nurmijärveläinen tai paljasjalkainen röykkäläinen, 64-vuotias Esko Takala sanoo.

Kansakoulun hän kävi Leppälammen kansakoulussa. Yhteiskoulun ja lukion Rajamäellä.

Ylioppilaaksi tulon jälkeen hän opiskeli vuoden kansanopistossa luovaa toimintaa, jonka jälkeen kävi armeijan ja sen jälkeen vielä hotelli- ja ravintolakoulun ravintolalinjan.

– Lapsuus- ja nuoruusmuistoni liittyvät kaikki Röykkään, lähiympäristöön ja ennenkaikkea Nurmijärveen. Neljätoistavuotiaasta asti olin kesät naapurikunnassa Vihdissa huoltoasemalla töissä. Työkokemusta tuli hankittua jo nuorena.

Kouluajoista lähtien Takala kiinnostui näyttelemisestä ja lausunnasta, joita hän harrasti koulussa ja kansalaisopistossa. – Pääsin jopa yhtenä kesänä Taaborinvuorelle näyttelemään parin näytöksen verran Aleksis Kiven Kihlauksessa.

Koska hän ei useammasta yrityksestä huolimatta päässyt toivomalleen luovalle alalle, hän alkoi miettiä, mitä haluaisi tehdä seuraavaksi.

– Ravintolalinjan käymisen taka-ajatuksena oli, että ravintola-alalla voi työskennellä ympäri maapalloa. Päätin lähteä ulkomaille. Vaihtoehtoina olivat Englanti ja Saksa. Koska minulla jo oli yhteyksiä Saksaan kirjeenvaihdon kautta, oli Saksa minulle luonnollisempi vaihtoehto. Lukiossa olin lukenut lyhyen saksan, joka luonnistui minulta paremmin kuin englannin tai ruotsin opiskelu, Takala kertaa.

Ennen Suomen liittymistä Euroopan unioniin olivat ajat erilaiset työnhakumenettelyssä.

– Minulla oli kaksi vaihtoehtoa: saada työpaikka työharjoittelumenettelyllä, joka olisi taannut työluvan 18:ksi kuukaudeksi tai hakea työtä omatoimisesti ja hoitamalla kaikki lupahakemukset itse.

Takala valitsi vaikeamman tien eli hankki ensin työpaikan kääntämällä itse kaikki todistuksensa. Kun hän oli saanut työpaikan oli hänen hankittava työlupa ja oleskelulupa.

Olen paljasjalkainen nurmijärveläinen.

– Nurinkurista tässä hommassa oli se, että työlupaa ei saanut ilman oleskelulupaa ja päinvastoin. Vuosien kuluessa sain uudet oleskeluluvat, lopuksi luvan määräämättömäksi ajaksi. EU:n myötä tämä käytäntö poistui Suomen kansalaisilta, hän sanoo.

Syyskuussa 1980 Takala tuli Wiesbabeniin töihin kaupungin toiseksi arvostetuimpaan hotelliin. Työtahti oli hänen mukaansa hyvin erilainen kuin Suomessa, mutta hän tottui siihen pian. – Muistan, että alkuun minulla oli 1,6 päivää vapaata viikossa. Työajat oli jaettu niin, että lounasaikaan oltiin töissä noin neljä tuntia ja illalla kello 18:sta niin kauan kuin asiakkaita riitti.

Vuorojen väliin päivällä jäi aina kolme tuntia vapaata. – Käytännössä saattoi olla niin, että kuukauden ensimmäinen, keskimmäinen ja viimeinen päivä olivat vapaat. Ylitöitä ei korvattu eikä muitakaan lisiä tullut. Kuitenkin viihdyin työssäni. Yhtenä syynä oli varmaan, että työyhteisö oli mukava. Meitä oli vähän joka puolelta Eurooppaa hotellin palveluksessa. Eli totuin heti hyvin kansainväliseen ilmapiiriin, hän muistaa.

Ensimmäisten vuosien aikana Takala tutustui myös perinpohjaisesti saksalaiseen elämäntyyliin ja ajatuksenkulkuun.

Viiden ja puolen vuoden jälkeen Takala siirtyi Frankfurtin kansainväliselle lentokentälle lentokenttäyhtiön palvelukseen, lähtöselvitykseen. Muutos oli hyvin suuri, koska siellä pidettiin silmällä työaikoja, ylitöitä ja pyhä-, ilta- ja yötöistä maksettiin korvaukset.

– Vuonna 1990 siirryin Saksan suurimman lentoyhtiön palvelukseen, jossa olen edennyt esimiestehtäviin. Ammattinimikkeeni on virallisesti Hub Passage Manager, jota suomenkielellä voisi ilmeisesti kutsua vuorovastaavaksi, hän sanoo.

Tehtäviin kuuluu omassa työvuorossani huolehtia lähtöselvityksen ja lentolipunmyynnin joustavista toiminnoista. Työvuorosta riippuen Takala on yhteyshenkilö ja vastuullinen noin 150–300:lle työntekijälle.

– Kun vuonna 1980 lähdin Saksaan, piti matkan kestää vain vuoden oppiakseni kieltä. Se vuosi on venynyt melko pitkäksi.

Takala on asunut koko ajan asunut Wiesbadenissa, joka on Hessenin osavaltion pääkaupunki.

Wiesbaden on myös Reinin viininviljelyalueen alueella, josta tulevat kuuluisat Rheingau -viinit. Kaupungin eteläpuolella virtaa Reinin joki ja pohjoispuolella alkaa Taunusvuoristo.

– Wiesbaden on kuuluisa kuumista lähteistään, joita jo roomalaiset käyttivät.

– Kuumimmasta lähteestä pulppuaa vettä, joka on +66 asteista. Vesi on mineraali- ja rikkipitoista ja sitä voi nauttia sisäisesti tai käyttää terveyskylpyihin, Takala tietää.

Hyvin nopeasti Saksaan muuton jälkeen Takala oppi ymmärtämään, että maita tai kulttuureja ei voi alkaa vertailla. Jokaisella maalla ja kulttuurilla on hyvät ja huonot puolensa.

– Tietenkin jokapäiväisessa elämässä näkee asioita, jotka ovat toisin toisessa maassa, mutta miksi niitä täytyy vertailla. Saksa ja jokapäiväinen elämä täällä kuuluu niin kiinteästi minuun, että on luonnollista olla analysoimatta sitä.

Suhde Suomeen on kuitenkin hyvin kiinteä. Takala käy Suomessa noin 3-4 kertaa vuodessa.

– Olen muun muassa viettänyt kaikki jouluni Suomessa. Suomessa ollessani sopeudun taas suomalaiseen elämänmenoon niinkin hyvin, että välillä minulla on vaikeuksia ajatella saksankielellä ollessani Suomessa. Mielestäni se on hyvä piirre, että pystyy sopeutumaan tilanteen ja olosuhteiden mukaan.

Takala lukee suomalaista kirjallisuutta ja seuraa päivittäin suomalaisia lehtiä sekä kuuntelee suomalaista radiokanavaa internetin välityksellä.

Hän on kokopäiväisesti töissä ja tekee kolmea työvuoroa. – Vapaa-aikani vietän mielelläni ihan vain kotona nauttien siitä rauhasta, jota työni ei minulle suo, vaikka nautinkin työstäni. Päivittäisessä työssäni kohtaan kymmeniä, jopa satoja ihmisiä ja senpä takia kotoinen rauha on sille vastapainona.

Takala tekee myös sukututkimusta, jolloin mieli lepää, vaikka se välillä on jännittävää kuin salapoliisityö.

– Lomani vietän joko Suomessa, etelässä ja silloin tällöin pienempien matkojen muodossa. Täältä keskeltä Eurooppaa on helppoa lähteä vaikka junalla lähiseuduille tai ihan vain matkustaa Saksassa.

Jo useamman vuosikymmenen ajan on ollut tapana, että perheenjäseneni Suomesta vierailevat kesällä luonani. Silloin lähdetään Etelä-Saksaan tai Itävaltaan, koska välillä on päästävä näkemään kunnon alppimaisemia.