Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa kuolee liikenteessä vuosittain parikymmentä pyöräilijää – Tämä ikäryhmä korostuu kuolemissa

Suomessa kuolee liikenteessä vuosittain parikymmentä pyöräilijää. Onnettomuuksissa kuolleista pyöräilijöistä vain joka kolmas käytti kypärää ja valtaosa menehtyneistä pyöräilijöistä on yli 54-vuotiaita.

Tämä selviää Onnettomuustietoinstituutin tiedotteesta.

Vuosina 2016–2020 tutkijalautakunnat tutkivat yhteensä 83 liikenteessä tapahtunutta polkupyöräilijän kuolemaan johtanutta onnettomuutta, jossa kuolema ei johtunut sairauskohtauksesta. Onnettomuuksissa kuoli 23 nais- ja 60 miespyöräilijää. Lisäksi onnettomuuksissa kuoli yksi moottoripyöräilijä. Kuolleista pyöräilijöistä 80 prosenttia oli yli 54-vuotiaita ja joka neljäs oli yli 74-vuotias.

Pyöräilijän kuolemaan johtaneista onnettomuuksista vuosina 2016–2020 kolme neljännestä oli yhteenajoja moottoriajoneuvon kanssa.

Moottoriajoneuvon kuljettaja oli tutkijalautakuntien arvioiden mukaan aiheuttajana 53 prosentissa yhteenajoista, kun taas loput 47 prosenttia oli polkupyöräilijän aiheuttamia.

Polkupyöräilijöiden kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien määrä on pysynyt viimeisen kymmenen vuoden ajan melko samana: jos verrataan vuosien 2011–2015 ja 2016–2020 keskiarvoja, on onnettomuuksien määrä vähentynyt reilun kymmeneksen.

Yli puolet (61 prosenttia) vuosien 2016–2020 pyöräilyonnettomuuksista tapahtui taajamissa. Valtaosa (70 prosenttia) pyöräilijän kuolemaan johtaneista onnettomuuksista tapahtui tiellä tai kadulla, jonka nopeusrajoitus oli 50 km/h tai alle. Onnettomuuksista lähes puolet tapahtui liittymässä.

Neljännes onnettomuuksista (24 prosenttia) tapahtui pimeän tai hämärän aikaan. Näissä onnettomuuksissa mukana olleista 20 pyöräilijästä joka toisella ei ollut onnettomuushetkellä pyörässään valoa edessä eikä takana.

Onnettomuuksissa kuolleista pyöräilijöistä vain joka kolmas (32 prosenttia) käytti kypärää. Tutkijalautakuntien arvioiden mukaan kypärää käyttämättömistä pyöräilijöistä puolet, eli 26 henkilöä, olisi voinut pelastua kuolemalta, mikäli kypärä olisi ollut käytössä.

Kaikista onnettomuuksissa mukana olleista pyöräilijöistä alkoholin käyttö oli tiedossa 76 henkilön kohdalla. Heistä joka viides (18 prosenttia) pyöräili onnettomuushetkellä alkoholin vaikutuksen alaisena.