Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä Nuukalle kuuluu? Vs. talousjohtaja Erno Kontio vastaa

Nuuka-ohjelma ja siihen liittyvä yksityiskohtaisempi toimenpideohjelma toistuvat Nurmijärven kunnan taloudesta puhuttaessa. Mihin Nuukalla ja etenkin sen toimenpideohjelmalla pyritään ja mitä sillä on saavutettu?

– Kestävän kasvun Nuuka-ohjelma luotiin, jotta Nurmijärven kunnan kasvu saataisiin toteutettua kestävällä ja vastuullisella tavalla. Tavoitteena on ollut löytää tasapaino sekä käyttötalouden menojen ja investointien, että rahoituksen suhteen. Olemme halunneet saada kunnan kroonisen velkaantumisen kuriin. Kaiken taustalla on ajatus siitä, että kuntalaisille pystyttäisiin jatkossakin tarjoamaan laadukkaat palvelut, ja että kunta olisi jatkossakin vetovoimainen, sanoo Nurmijärven kunnan va. talousjohtaja Erno Kontio.

Hänen mukaansa kunnan käyttötalouden menot ovat kasvaneet jatkuvasti, ja verotulot nousseet hitaasti suhteessa tulorahoitukseen. Tällä hetkellä epävarmuutta kuntatalouteen tuovat muun muassa yleinen talouden kehitys ja Ukrainan sodan vaikutukset, sote-uudistuksen myötä vuoden 2023 alusta toimintansa aloittavat hyvinvointialueet sekä työllisyyspalvelujen mahdollinen siirtyminen kunnille vuonna 2024.

Toimenpidesuunnitelma oli ensimmäisen kerran käytössä 2021, jolloin sen avulla haettiin 470 000 euron säästöjä. Valtaosa säästökohteista kohdentui kunnan konsernipalveluihin. Toteutunut säästö 2021 oli 342 000 euroa. Toteutuneiden säästökohteiden joukossa suurimpia olivat muun muassa kunnansihteerin viran täyttämättä jättäminen (-45 000 euroa) ja määräaikainen luopuminen osallistavasta budjetoinnista (-40 000 euroa). Toteutumatta säästöjä jäi muun muassa ICT-toiminnan sopeuttamisesta.

– Pyrimme pääsemään siihen mitä on tavoiteltu, mutta sopeuttaminen ovat aina hankalaa ja tilanteet saattavat muuttua nopeastikin. Olen tyytyväinen siitä, että säästöjä on saatu aikaiseksi. On tärkeää, että käyttötalouden kasvamista saadaan suitsittua kaikilla mahdollisilla keinoilla, Kontio sanoo.

2022 sopeutumistoimista valtaosa kohdentuu kunnan eri toimialoille. Esimerkkejä toimenpiteistä ovat kunnan kuljetusten hoitaminen omana toimintana ja epätarkoituksenmukaisiksi katsotuista tiloista luopuminen. Säästöjä haetaan 0,6 miljoonan euron edestä ja tuottoja pyritään lisäämään 0,2 miljoonalla eurolla.

Säästötavoite 2023 on huomattavasti tämän ja viime vuoden tavoitetta korkeampi. Kunnan omaisuutta pyritään tuolloin realisoimaan 20 miljoonan euron edestä. Toimintamenoja pyritään pienentämään noin 0,7 miljoonan euron edestä.

– Nuuka-ohjelman tavoitteet ja voimassaoloaika päivitetään syksyllä tai loppuvuodesta, kunhan ensin on selvinnyt, kuinka kunnan tulorahoitus sote-uudistuksen jälkeen muotoutuu ja miltä pitkän aikavälin tulousennuste näyttää muun muassa kunta-alan palkkaratkaisun jälkeen. Toimenpidesuunnitelman päivitys voisi olla ajankohtaista 2023, Kontio kertoo.