Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjailija-toimittaja Janne Ora vierailee Klaukkalan kirjastossa

Kevään viimeinen kirjailijavierailu on keskiviikkona 11. toukokuuta kello 18.

Framin lavalla nähdään loviisalainen kirjailija-toimittaja Janne Ora 11. toukokuuta.

Hän on kirjoittanut kolme romaania, neljäs julkaistaan ennen kesää. Hänen romaaninsa ovat Rajamailla, Tähtien suojatti ja Kadotetun lumo. Uusin julkaistava kirja on Amsterdam blackout.

– Romaanieni aiheet ovat vaihdelleet. Olen käsitellyt niissä muun muassa eurooppalaisen ja afrikkalaisen maailmankuvan ja elämäntavan törmäämistä (Rajamailla), vammaisuutta ja lääketieteen suhtautumista siihen (Tähtien suojatti) sekä ihmissuhteiden, identiteettien ja traumojen muovaavaa merkitystä ihmiselle (Kadotetun lumo) sekä sitä, miten ne ulospäin näkyvät ihmisessä ja ihmissuhteissa.

– Temaattisesti kaikissa kirjoissani on yhtäläisyyksiä, vaikka aiheet vaihtelevat. Huomaan toistuvasti pohtivani ja käsitteleväni ihmissuhteita ja niiden vaikeuksia sekä elämänvalintojen ja sattumien suhdetta. Onko edes sellaista asiaa kuin elämänvalinta? Se kysymys saattaa nousta lukijoideni mieleen. Ainakin minua se kysymys askarruttaa, Ora pohtii.

Oran mukaan hän yrittää välttää kirjoissaan saarnaavuutta ja olla liikaa alleviivaamatta asioiden ja ilmiöiden merkitystä.

– Haluan jopa pitää itselleni suhteellisen avoimena sen, mitä kaikkea haluan ja yritän kirjoillani sanoa. Uskon ja haluan luottaa siihenkin, että kirjailijan tekstiin syntyy kirjoittamisen aikana paljon myös tiedostamatonta ja kirjoittajaa itseään viisaampaa aineistoa, jota hän ei välttämättä edes tajua sinne kirjoittaneensa.

– Kirja syntyy aina vasta silloin, kun lukija on sen lukenut. Lukija löytää salattuja kerroksia ja vivahteita kirjasta ja myös uusia kerroksia syntyy jokaisella lukukerralla ja jokaisen uuden lukija mukana – myös heillä sekä tiedostettujen että tiedostamattomien seikkojen kautta. Siinä moninaisuudessa ja äärettömyydessä on minusta kirjallisuuden keskeinen voima ja taika.

Hän ei halua tehdä puhki mietittyjä, ennalta-arvattavia, latteita ja ohjelmallisia kirjoja.

Kirjoittamisen lisäksi Janne Ora kertoo vierailullaan toimittajan työstä. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se striimataan. Se on katsottavissa kahden viikon ajan Youtubessa Nurmijärven kirjaston sivuilla.