Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansaneläkelaitos: Mielenterveyssyistä johtuvat sairaspoissaolot kasvoivat Suomessa – "On herättävä kiireellisesti"

Mielenterveyden häiriöihin perustuvien sairauspäivärahapäivien määrä kääntyi kasvamaan vuonna 2021. Erityisesti ahdistuneisuushäiriöön perustuvat päivärahapäivät lisääntyivät. Nuorilla naisilla niitä on nyt lähes viisi kertaa enemmän kuin vuonna 2005, kertoo Kansaneläkelaitos tiedotteessaan.

– Ensimmäisenä koronavuonna 2020 Kelan korvaamien mielenterveyden häiriöihin perustuvien päivärahapäivien määrän kasvu pysähtyi. Vuonna 2021 mielenterveysperusteisten päivärahapäivien määrän kasvu jatkui jälleen, kertoo Kelan tutkimuspäällikkö Jenni Blomgren Kelan tiedotteessa.

Mielenterveyteen liittyvät sairauspäivärahapäivät ovat kasvaneet erityisesti nuorten keskuudessa. Ahdistuneisuushäiriöihin perustuvat sairauspäivärahapäivät ovat yleistyneet erityisen jyrkästi 16–34-vuotiailla ja 35–49-vuotiailla naisilla.

– Mielenterveyden häiriöiden lisääntymiseen on herättävä kiireellisesti, jotta niiden kasvusuunta ei jää pysyväksi, sanoo Blomgren tiedotteessa.