Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppilaille sopimattomia kuvia lähettänyt opettaja sai 11 kuukautta ehdollista – ei voi jatkaa opettajan virassa

Nurmijärvellä opettajana työskennellyt mies on tuomittu 11 kuukauden ehdolliseen vankeuteen lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Lisäksi Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen maksamaan uhreille yli 4 000 euroa korvauksia.

Kolmekymppinen mies oli syksyllä 2020 lähettänyt muutamille 14–15-vuotiaille yläkoulun oppilaalle kuvia paljaasta ylävartalostaan. Kuvien lähettämiseen liittyi myös seksuaalisesti vihjailevia viestejä.

Yhdelle oppilaalle hän lähetti myös kuvan sukupuolielimestään sekä houkutteli tätä asunnolleen.

Mies oli sitä mieltä, että lähettäessään kuvia paljaasta ylävartalostaan, hän halusi ainoastaan esitellä salilla saatuja tuloksia, eikä kyse ollut seksuaalisesta teosta. Mies myönsi tienneensä, että kyseiset oppilaat ovat alaikäisiä.

Korvauksia maksettava yli 4 000 euroa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus totesi, että yleisen elämänkokemuksen perusteella on varsin epäuskottavaa, että kolmikymppinen mies lähettäisi lapselle kuvia paljaasta ylävartalostaan näyttääkseen tälle ”treenituloksia”.

Yhden oppilaan osalta, jolle mies lähetti kuvan sukupuolielimestään ja ehdotti tapaamista asunnollaan, mies väitti, ettei tiennyt kyseisen henkilön olevan alaikäisen.

Käräjäoikeus katsoi, että miehen olisi tullut vähintäänkin ymmärtää tiettyjen asioiden perusteella, että kyseessä on alle 16-vuotias henkilö.

Käräjäoikeus arvioi, että miehen tarkoituksena oli ollut kohdistaa oppilaaseen vähintäänkin seksuaalista hyväksikäyttöä koskeva teko.

Käräjäoikeus viittasi lausunnossaan miehen tekojen haitallisuuteen ja vahingollisuuteen sekä tekojen kohdistumiseen useisiin oppilaisiin.

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen myös virkavelvollisuuden rikkomiseen.

– Opettajan virkaan liittyviä tehtäviä voi suorittaa eri yhteyksissä, eikä opettajan virkatoiminta suhteessa oppilaisiin pääty koulun ulkopuolella – etenkään silloin, kun opettaja itse on oma-aloitteisesti tekemisissä oppilaidensa kanssa.

– Opettajan tulee myös koulun ulkopuolella toimia suhteessa oppilaisiin kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain mukaisesti eli toimittava tehtävässään tasapuolisesti ja käyttäydyttävä asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla, todettiin käräjäoikeuden lausunnossa.

Oikeus totesikin, että mies on menettelyllään syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen. Hänen katsottiin olevan sopimaton opettajan tehtävään ja tuomittiin viralta pantavaksi.

Hän ei ole työskennellyt nurmijärveläisessä koulussa sen jälkeen, kun hänen tekonsa tulivat ilmi.

Yhdentoista kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi mies joutuu maksamaan uhreille korvauksia yhteensä yli 4 000 euroa.