Ulkoiluharrastukset ovat uusimman tutkimuksen mukaan edelleen keskeinen osa suomalaisten elämäntapaa. Suomalaisesta aikuisväestöstä 96 prosenttia eli lähes kaikki harrastavat ulkoilua
− Suomalaiset ulkoilevat keskimäärin 3 kertaa viikossa ja 182 kertaa vuoden aikana. Naiset ovat hieman aktiivisempia ulkoilun harrastajia kuin miehet, kertoo ulkoilututkimuksen projektipäällikkö Marjo Neuvonen Luonnonvarakeskuksesta tiedotteessa.
Suurin osa ulkoilukerroista suuntautuu lähiluontoon. Lähivirkistyskerroista noin 30 prosenttia kohdistuu enintään 300 metrin päähän kotoa lähiluontoon ja noin 85 prosenttia enintään kymmenen kilometrin päähän kotoa. Lähiluonnon merkitys korostui koronapandemian aikana.
− Koronapandemian alkaminen lisäsi ulkoilukertojen määrää ulkoilua harrastavien keskuudessa. Suomalaisilla oli noin 18 % enemmän lähivirkistyskertoja keväällä ja kesällä 2020 toteutetussa mittauksessa kuin ennen pandemiaa tai 2021 toteutetuissa mittauksissa, tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Lukesta kertoo.
Lähivirkistyskerroista yli puolet suuntautuu kuntien ylläpitämille ulkoilualueille tai ulkoilureiteille ja runsas kolmasosa (35 prosenttia) pääasiassa yksityisille maa- ja vesialueille.
Suosituin ulkoiluharrastus luonnossa oli kävely. Vuonna 2020 kävelyä luonnossa harrasti noin 80 prosenttia suomalaisista, kun vuonna 2000 sitä harrasti 69 prosenttia.
− Lyhyehkön lähiympäristöön suuntautuneen kävelyn lisäksi myös pitempien päiväretkien ja yöpymisen sisältävän patikoinnin suosio on kasvanut. Vuonna 2020 päiväretkiä oli tehnyt noin 37 prosenttia suomalaisista, kun vuonna 2000 määrä oli noin 23 prosenttia, Neuvonen toteaa.
Ensimmäistä kertaa tutkimukseen sisällytetyistä aktiviteeteista esimerkiksi frisbeegolfia harrastaa noin 20 prosenttia, maasto- tai polkujuoksua 18 prosenttia ja SUP-lautailua 12 prosenttia aikuisväestöstä. Myös maastopyöräilyn ja lumikenkäilyn suosio on kasvanut selvästi 20 vuodessa, Neuvonen kertoo.
Luonnon virkistyskäytön valtakunnallinen inventointi LVVI-tutkimuksen tulokset on koottu Luonnon virkistyskäyttö 2020 -raporttiin. Tulokset pohjautuvat vuosina 2019–2021 tehtyyn kyselytutkimukseen, johon vastasi noin 8700 satunnaisesti tutkimukseen valittua suomalaista.