Rajamäkeläinen Krista Tala sai oman kodin pari vuotta sitten – puhuu yhä asunnottomien puolesta

Kun Nurmijärven Uutisissa viimeksi kerrottiin asunnottomasta Krista Talasta (NU22.4.2020), hän oli juuri saamassa Nurmijärven Kodeilta vuokra-asunnon. Nyt hän on asunut Rajamäellä sijaitsevassa kodissaan runsaan kahden vuoden ajan.

– Nyt kun on asunto, niin sitä osaa arvostaa. Oman kodin ei tarvitse olla mikään valtava lukaali, Tala sanoo.

Ulkoilu ja luonto ovat Krista Talalle tärkeitä asioita. Hän toimii myös ylläpitäjänä asunnottomana ollessaan perustamassaan Facebookin Positiivinen elämänasenne -ryhmässä, jonne ihmiset jakavat mietelauseita, onnentoivotuksia ja kauniita kuvia. Ryhmässä on lähes 50 000 jäsentä.

Rajamäkeä Krista Tala kehuu lämpimäksi yhteisöksi, jossa ihmiset yhä tervehtivät toisiaan. Palveluja siellä on kuitenkin rajoitetusti, ja esimerkiksi vähävaraisille ihmisille soveltuva kohtaamispaikka puuttuu.

– Suomessa on kuitenkin toista miljoonaa köyhyysrajalla kituuttavaa ihmistä, ja heitä on kaiken ikäisiä, Tala muistuttaa.

Krista Tala joutui ensimmäisen kerran asunnottomaksi 21-vuotiaana vuonna 2009. Tuolloin asunnottomuusaika jäi lyhyeksi. Toinen jakso asunnottomana ajoittuu vuosille 2017–2020. Oltuaan kolmen vuoden ajan ilman asuntoa hän sai paikan Hyvinkäällä sijaitsevasta asunnottomien asumisyksikkö Mäntylästä. Pitkä asunnottomuusjakso päättyi, kun Tala sai vuokra-asunnon Nurmijärven Kodeilta. Talan kohdalla asunnottomuus on liittynyt muun muassa päihteisiin, lähinnä alkoholiin, sekä luottotietojen menettämiseen.

Ensimmäisenä auttaa se, joka tietää mitä on olla montun pohjalla.

Krista Tala

Oma asunto on auttanut Krista Talaa pääsemään eroon päihteistä.

– Kun asuu toisten nurkissa, päihteittä oleminen on vaikeaa. Nyt pystyn jo käymään limulla tai kahvilla seurassa, jossa käytetään alkoholia, ja osaan vetäytyä omaan rauhaani kun siltä tuntuu, kertoo kahdeksisen kuukautta ilman alkoholia elänyt nainen.

Eläkkeellä olevalla Talalla on myös suunnitelmia tulevaisuuden suhteen. Hän on hakenut kokemusasiantuntijakoulutukseen, ja hänellä on edessään haastattelu jossa ratkeaa, käynnistyvätkö opinnot syksyllä.

– Ainakin minulla on kokemusta asunnottomuudesta ja sivuraiteella olemisesta, nainen tuumaa.

Vaikka omat asiat ovat nyt monella tavoin hyvin, Tala jatkaa asunnottomien puolesta puhumista. Ensimmäisenä auttaa hänen mukaansa se, joka tietää mitä on olla montun pohjalla.

– Asunnottomuus ei ole tilastotiedettä. Nurmijärvellä kyse on lähinnä piiloasunnottomuudesta, mutta jotkut yöpyvät yleisissä vessoissa ja muissa paikoissa, joissa pystyy lämmittelemään, Tala kertoo.

Krista Talan mukaan Nurmijärvelle tarvitaan ensisuojaa. Tällä hetkellä sellaista ei ole. Noin kymmenpaikkainen ensisuoja voisi sijoittua Rajamäelle, ja Klaukkalassa voisi olla oma suojansa.

Tällä hetkellä lähin Talan tietämä ensisuoja sijaitsee Hyvinkäällä ja on Toimari ry:n ylläpitämä. Ensisuoja on kymmenpaikkainen ja tarjoaa tilapäismajoitusta yöaikaan. Viime aikoina Talan korviin on kuitenkin tullut tietoa, että sieltä olisi käännytetty pois asunnottomia, jotka eivät ole hyvinkääläisiä.

Ensisuojasta puhuessaan Talalla on tuoreessa muistissa omat kokemuksensa. Asunnottomana ollessaan hän joutui jopa soittamaan itsensä kylmillä säillä putkaan, kun muuta paikkaa ei ollut.

– Kenen tahansa mukaan ei uskaltanut lähteä, sillä asunnottomat naiset ovat erityisen turvattomassa asemassa. Moni voi karttaa putkaa, mutta antaa se suojan ainakin vähäksi aikaa, Tala kertoo.

Hän muistuttaa myös siitä, että asunnottomuudessa ei aina ole kyse päihteistä, ja että jokainen meistä voi joutua asunnottomaksi. Asunnoton ei Talan mukaan voi suunnitella elämäänsä kovin pitkälle. On vain selvittävä hengissä.

– Roskalaatikosta ei lähdetä töihin. Töissä käyviäkin asunnottomia on, mutta heillä on kyllä joku paikka jossakin.

Mainos: Intelligent Banker Aps

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut