Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Satavuotias Tenhovirta: ”Täällä on hieno ja upea juhlatunnelma”

Suomen liput liehuivat uljaasti saloissa viime torstaina J.V.Snellmanin ja suomalaisuuden päivän kunniaksi. Liput juhlistivat myös nurmijärveläisen pitäjänneuvoksen Mauno Tenhovirran 100-vuotisjuhlia. Eduskunnan tervehdyksen juhliin toi nurmijärveläinen kansanedustaja ja eduskunnan puhemies Matti Vanhanen.

– Arjen ja rauhan työsi vuosikymmenien varrella on ollut merkityksellistä. Tästä selvitään seuraavatkin ajat, totesi Vanhanen.

Mauno Tenhovirralle sota on enemmän kuin tuttu asia. Loppukiitoksissaan hän valoi kuitenkin kuulijoihin uskoa sen puolesta, että vaikeistakin ajoista voi selvitä. Siitä hänellä on omaa kokemusta. Sota-ajoista hän on kirjoittanut myös kirjan Kuuma ja rankka kesä 1944.

 – Haluan jatkaa yhteiskunnan riennoissa niin kauan kuin voimia riittää. Ne voimat riittävät sillä tavalla, että elää ja yrittää toimia jatkaa. Asun vielä yksin kotona.

Parituntisten juhlien aikana kahviteltiin, juteltiin, pidettiin puheita sekä kuunneltiin musiikkia.

Yksi puhujista oli Maunon poika Heikki Tenhovirta. Hän muisteli lapsuutensa kalastusreissuja ja sitä, että isä piti hänestä hyvän huolen. Näin siitäkin huolimatta, että isä oli hyvin aktiivinen muun muassa politiikassa.

– Isällä oli aina kalenteri täynnä kokouksia. Mutta kun hän oli läsnä, niin silloin hän oli oikeasti läsnä.

Mauno Tenhovirran vaimo kuoli vuonna 2014, Maunon toimittua vaimonsa omaishoitajana 11 vuotta.

– Isälläni on ollut jo pitkään päivittäinen puhelinyhteys tiettyihin henkilöihin.

Erityiskiitokset Heikki Tenhovirta antoi reserviläisille sekä erityisesti Juha Poikelalle, jota myös Mauno Tenhovirta kiitteli.

Tervehdyksensä tilaisuuteen toi myös Rintamaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Heikki Karhu, Teijo Syväkangas Nurmijärven Rintamaveteraaneista ja Markku Tuominen Nurmijärven sotaveteraaneista.

Puheita pitivät myös kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen, kunnanjohtaja Outi Mäkelä, syntymäpäiväsankarin ystävä ja pitkäaikainen työkaveri Pentti Lehtovaara sekä kirkkoherra Ari Tuhkanen.

Tilaisuuden järjestelyistä vastasi Meebu Lahdenpää yhdessä muun muassa reserviläisten kanssa.