Keväinen tiineysaika on saanut ilvekset liikkeelle. Etenkin kissat kannattaa ottaa yöksi sisätiloihin. Nurmijärvellä ilveksiä on varmuudella parikymmentä. Kaatolupia tälle vuodelle on vain kaksi.
Ilvekset liikkuvat keväisin normaalia vilkkaammin. Nurmijärven riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Tommi Nylund kävi juuri viime viikonloppuna hakemassa Palojoen seudulla auton alle jääneen ilveksen pois.
– Ilveskanta on Nurmijärvellä todella vahva. Täältä löytyy varmasti parikymmentä ilvestä. Niille riittää ruokaa kuten jäniksiä, supikoiria, peuroja, kauriita ja kissoja, Nylund sanoo.
Metsäkylässä asuva nainen menetti rakkaan Roope-kissansa viime viikolla ilveksen hampaisiin.
– Roope lähti tavalliseen tapaan viime viikon keskiviikkona ulos kello 21 illalla. Seuraavana päivänä löysin sen kuolleena läheltä omaa tonttia kahden puun välistä. Roopen kaulassa oli kaksi purentajälkeä, panta oli jätetty kissan viereen.
Naisen mukaan Roope olisi täyttänyt heinäkuussa 12 vuotta. Se oli vilkas ja energinen kissa, joka oli elämänsä kunnossa.
– Roopen kuolema oli hirveä järkytys. Se satutti todella paljon, olen itkenyt monet kyyneleet kuoleman jälkeen, nainen sanoo.
Hän sanoo, ettei olisi päästänyt kissaa ulos, jos olisi tiennyt, miten paljon ilveksiä alueella liikkuu.
– Roope oli tottunut menemään yöksi ulos.
Nainen haluaa varoittaa muita kissan omistajia, jotteivät ne kokisi Roopen kohtaloa.
Nylundin mukaan ilves tulee herkästi pihaan tappamaan kissan, joten ne kannattaa pitää öisin sisällä.
– Ilves jättää kissan niskaan puremajäljet. Kissa on ilveksen kilpailija ja sille helppo saalis. Yleensä ilves jättää tappamansa kissan pihalle, mutta nälkäinen ilves saattaa viedä sen mukanaan.
Nylund muistaa viime vuodelta tapauksen, jossa ilves tappoi kissan talon portaille.
– Se on ihmisarka eläin, mutta ilveksetkin ovat yksilöitä. Toiset pelästyvät herkemmin kuin toiset. Jos ilvestä ei halua omalle pihalle, kannattaa tarkistaa, ettei pihalla ole ruokaa tai ruoantähteitä, niiden perässä ne myös ovat.
Jos ei-toivottu eläin kuitenkin päätyy omalle pihalle, kannattaa yrittää huutaa ja pitää meteliä.
– Jos on haukkuherkkä koira, niin voi yrittää sen avulla saada kissapedon pois omalta tontilta.
Ilveskanta on Nylundin mukaan liian suuri, mikä aiheuttaa sen, että ne tulevat herkemmin pihoille. Myös riistakameroista näkee lähes pelkästään ilveksiä.
– Pienet koirat eivät ole ilveksen silmissä niin kiinnostavia kuin kissat. Koirat ovat myös harvemmin öisin ulkona. Koira on päätynyt ilveksen kynsiin edellisen kerran Nurmijärvellä kolmisen vuotta sitten, Nylund muistelee.
Ilveksen kaatolupia on myönnetty tällä vuodelle kaksi ja nekin on jo käytetty.