Kirkonkylällä toimiva Pirjon Pakari on nähnyt kymmenen toimintavuotensa aikana monenlaista leipätrendiä.
– Alkuaikana meneillään oli karppausbuumi. Sitten gluteenittomien tuotteiden kysyntä lähti nousuun, ja vuonna 2014 avasimme oman gluteenittoman leipomon vehnäleipomon viereen, kertoo leipomon päällikkö Miia Enbom.
Gluteenittomien leipomotuotteiden kysyntä kasvaa edelleen, joten Pirjon Pakari rakentaa lähiaikoina oman rakennuksen gluteenittomalle leipomolle. Uuden tilan on tarkoitus valmistua vuoden kuluessa. Nykyisestä gluteenittomassa leipomossa ryhdytään sen jälkeen valmistamaan konditoriatuotteita.
– Olemme odottaneet tätä useita vuosia. Meidän henkilökunnallamme on konditoria-alan osaamista, ja nyt tuotekehityksessä mietitään uudenlaisia tuotteita, Enbom kertoo.
Tälläkin ajalla on trendinsä.
– Päivän sana on helppous. Aiemmin meidän suosikkituotteemme oli perinteinen reikäleipä, nyt asiakkaat suosivat palaleipiä ja viipaloituja leipiä.
Yritys kuljettaa tuotteita 100–150 kilometrin säteelle Nurmijärveltä. Kuljetus hoidetaan omana työnä.
– Näin saamme leivän äärimmäisen tuoreena kauppoihin. Se tulee viimeistään kuudelta aamulla uunista ulos, ja suurimpaan osaan kaupoista se on saatu toimitettua puoleen päivään mennessä, Enbom kertoo.
– Siksi leipään ei tarvitse käyttää säilöntäaineita, paitsi gluteenittomalla puolella. Käytämme kotimaisia, mahdollisimman läheltä hankittuja raaka-aineita, hän jatkaa.
Pirjon Pakarilla on käytössään tuoreustakuu. Asiakkaille viedään tuore leipä päivittäin. Seuraavana päivänä kuski ottaa myymättä jääneet tuotteet mukaansa.
– Ne haetaan meiltä hyväntekeväisyyteen, ja loput toimitetaan biopolttoaineeksi. Järjestely on hyvä sekä kaupoille että meille. Kaupat maksavat vain myymästään leivästä, ja me hyvitämme niille myymättä jääneet tuotteet. Asiakas saa aina tuoreen leivän. Järjestely on hyvä myös ympäristön kannalta, sillä leipä ei päädy väärään paikkaan.
Ukrainan sodalla on vaikutuksensa leipomo-alaan.
– Raaka-aineiden ja polttoaineiden hinnat nousivat jo koronan aikana ja Ukrainan sota nostaa niitä entisestään. Viime vuoden viljasato oli huono, eikä vielä tiedetä, kuinka Ukrainan tilanne vaikuttaa tulevaan vuoteen, tuotantopäällikkö Niko Marjakangas kertoo.
– Me käytämme kotimaista viljaa, mutta jos vilja alkaa loppua Keski-Euroopasta, se nostaa hintoja Suomessakin. Se kuinka paljon hinnat nousevat, selviää kun mennään syksyyn ja talveen, hän jatkaa.
Pirjon Pakari vastaa haastavaan tilanteeseen tehostamalla tuotantoaan sekä pienillä hinnankorotuksilla.
– Tuotantoa on pyritty tehostamaan siten, että leipurit leipovat tehokkaammin työpäivänsä aikana. Raaka-aineiden hinnannousua ei siirretä kokonaisuudessaan asiakkaille. Myös jakelua on pyritty tehostamaan. Jokainen säästetty kilometri on myös ekoteko.
Pirjon Pakari (Kauppanummenkuja 3, Nurmijärvi) viettää 10-vuotissyntymäpäiväänsä 19.5. kakkukahvien merkeissä.