Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veli-Matti Aittola ei anna näkörajoitteen estää keikkailua – harjoittelee etukäteen esiintymislavalla käyttämänsä reitit

Nuorena sitä halusi tähdeksi, mutta siihen ei ollut resursseja. Nyt on taitoa, mutta me pidetään hauskaa ja viedään ihmiset takaisin 70–80-luvulle, sanoo metsäkyläläinen Veli-Matti Aittola.

Old World Lizards -bändin aikakoneeseen voi astua tulevana lauantaina 21. toukokuuta, kun bändi keikkailee Rajamäki Clubilla. Lizardsissa Aittola toimii laulajana. Hänen soitinvalikoimaansa kuuluvat myös pääinstrumentti kitara, rummut, basso, huuliharppu sekä uusin tulokas saksofoni.

– Old World Lizards on vanhan ystäväporukan muodostama bändi. Soitimme yhdessä 80–90-luvuilla, sen jälkeen kaikki kasvoivat aikuisiksi. Viisi vuotta sitten päätimme, että on aika palata nuoruuteen, Aittola kertoo.

Aittola, 49, aloitti soittamisen vuonna -86 ja keikkailemisen vuonna -90. Repetuaariin mahtuu kaikkea hevistä tanssilavojen kautta trubaduurikeikkoihin. Tulevan lauantain keikassa Aittolaa ilahduttaa erityisesti se, että hän pääsee kotikonnuille soittamaan. Viimeksi Lizards keikkaili Nurmijärvellä juuri ennen koronaa.

– Otetaan nyt ilo irti kun taas voidaan. Luvassa on hyvää meininkiä, 70–80-luvun metallia ja moshaamista, Veli-Matti Aittola houkuttelee.

Rajamäen keikka toimii myös etkoina Hyvinkäällä kesäkuun alussa järjestettäville Rockfesteille, joiden pääesiintyjä on Iron Maiden.

Näkörajoitteisuuden vuoksi esiintyminen, esimerkiksi lavalla laulaminen, on Veli-Matti Aittolalle haastavaa.

– Minun täytyy harjoitella etukäteen missä liikun, enkä saa näkevän tavoin kontaktia yleisöön, Aittola kertoo.

Nyt voin sanoa suoraan, etten näe mitään.

– Kitaralla en pysty soittamaan nopeita lurituksia, vaan oion biisien soolokohtia. Soitan kitaraa ilman kenkiä ja tunnustelen painikkeet jaloilla, hän jatkaa.

Aittolalla todettiin 16-vuotiaana silmänpohjan rappeuma.

– Suunnittelin rakennusmestarikoulutukseen menoa, kun näköongelmat pahenivat. Löysin itseni pianonvirittäjäkoulusta. Se oli hyvä valinta, koska ammatissa yhdistyvät musiikki ja rakenne.

Sähköisten instrumenttien tulo vähensi kuitenkin töitä, samoin yleinen taloustilanteen heikkeneminen. Nyt Aittola on koulutettu hieroja. Hän on kouluttautunut myös jäsenkorjaajaksi sekä voice massage -hoitajaksi. Oman kodin yhteydessä ollut vastaanotto on vaihtunut toimitilaan Helsingin Töölössä.

– Taidan olla Suomen ainoa näkövammainen voice massage -hoitaja. Olen valinnut itselleni ammatit, joissa voin jatkaa täysin sokeana.

Paitsi musiikki myös urheilu on pysynyt Aittolan elämässä näön heikkenemisestä huolimatta. Hän pelasi 11 vuotta maalipalloa maajoukkueessa.

– Olin mukana kahdeksissa arvokisoissa. Maajoukkueurani päättyi Pekingin paraolympialaisiin 2006, Aittola kertoo.

Sitten alkoi juokseminen, tavoitteena 10 maratonia. Yksi mieleen jääneistä juoksutapahtumista on vuodelta 2019, jolloin Aittola osallistui avustajansa kanssa Espoon Luukissa pidettyyn, näkeville tarkoitettuun Swimruniin.

– Siinä uidaan ja rämmitään metsässä vuorotellen. Uinnin osuus on kolme kilometriä ja kaksi uimaria ui toisiinsa kytkettynä. Juoksun osuus on 10 kilometriä, Aittola kuvailee.

Kun tavoite tuli täyteen, Aittola luopui juoksemisesta. Osasyynä oli se, ettei hän voinut enää juosta yksin edes kotimetsässä. Uusi laji löytyi, kun kanadalaiset toivat blind hockeyn eli näkövammaisjääkiekon Suomeen 2020.

– Pelaan nyt joukkueen maalivahtina. Laji on mahtava ja sitä pystyy jatkamaan pitkään, koska siinä ei käytetä lainkaan fyysistä kontaktia.

Aittola on muuttanut sairauden vuoksi elämänsä suuntaa moneen kertaan.

– Moni näkörajoitteinen hyytyy 40–50-vuotiaana ja jää osa-aikaeläkkeelle. Miksi näkövamma olisi este työn tekemiselle? hän pohtii.

Hänelle itselleen on vaikeinta se, ettei hän voi liikkua itsenäisesti kodin ulkopuolella. Nyt elämä on kuitenkin helpompaa kuin nuorena sairauden murrosvaiheessa.

– En halunnut paljastaa kavereille heikkoa näköäni. Nyt voin sanoa suoraan, etten näe mitään.