Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ResQ-sovellus pienentää hävikkiruoan määrää – "Asiakkaan on helppo tehdä ostoksia"

Aleksian Padalla on käytössään sovellus, jonka kautta ylijäänyttä ruokaa voi ostaa kotiin. Ruoat myydään kilon pakkauksissa, mutta lisukkeet eivät tule mukana, vaan täytyy tehdä itse.

Aleksiassa on ollut vuodesta 2019 alkaen käytössään sovellus, jonka tarkoituksena on vähentää hävikkiruoan määrää. ResQ-sovellukseen merkitään, mitä myydään, tuotteen hinta ja myytävä määrä sekä aikaväli, jolloin ruoan voi noutaa.

– Parasta tässä on se, että asiakkaan on helppo tehdä ostoksia ja meidän ei tarvitse käsitellä rahaa. Raha vaihtaa omistajaa sovelluksen kautta, Aleksian Padan vs. palveluesimies Minna-Liisa Haapamäki sanoo.

Aleksian jokaisessa palvelupisteessä on valmius ottaa sovellus käyttöön ja se onkin jo useissa näistä käytössä.

ResQ-sovelluksella säästää ruokakuluissa, kun esimerkiksi kilo nakkikastiketta maksaa 2,35 euroa.

– Siitä riittää normaalin kokoisia annoksia noin kuusi, jolloin annoksen hinnaksi tulee 39 senttiä. Kastikkeiden lisukkeet pitää ostaa itse, Haapamäki sanoo.

Viimeisten 30 päivän aikana ResQ-sovelluksen kautta on ostettu eniten kasvisbolognesekastiketta, lohikiusausta sekä kukkakaalisosekeittoa.

– Kasvis- ja kalaruoat ovat selvästi kasvattaneet suosiotaan viime aikoina, Haapamäki sanoo.

Aleksian padassa ResQ-sovellukseen laitetaan myyntiin ruoat, jotka jäävät tuotannossa yli, jos esimerkiksi joku koululuokka on retkellä. Kouluilla ja päiväkodeilla myyntiin lähtevät ruoat, jotka ovat jääneet ruokailussa yli.

Hänen mukaansa Aleksialla alkaa olla vakiintunut asiakaskunta, joka ruokaa noutaa.

– Sovelluksen kautta voi ostaa ruokaa myös toiselta paikkakunnalta, jos vain joku kyseisellä paikkakunnalla pääsee noutamaan ruoan. Näin voi esimerkiksi ostaa lämpimän aterian omille vanhemmilleen, jos he pääsevät sen itse hakemaan, Haapamäki vinkkaa.

Aleksia on myynyt viimeisen 30 päivän aikana 339 annosta. Viime vuoden aikana annoksia myytiin kaiken kaikkiaan 1 621. Hiilidioksidipäästöissä tämä vastaa 4 053 kilon säästöä.

ResQ-sovellus ladataan omaan puhelimeen, jonka jälkeen sinne tehdään käyttäjätili sekä valitaan eri maksutavoista itselle mieluisin. Haapamäki kehottaa lisäämään omiin tietoihin myös puhelinnumeron, jotta myyjä voi olla ostajaan yhteydessä mikäli tämä unohtaa noutaa ruoan.

Sovelluksessa olevaan karttaan muodostuu pisteitä, joista ruokaa voi hakea.

ResQ Clubin avulla kaupat ja ravintolat voivat myydä ruokahävikkiään kuluttajille sen sijaan, että heittäisivät ruokaa pois. ResQ Club on suomalainen kasvuyritys, jonka sovellus toimii Suomen 27 kaupungin lisäksi myös Ruotsissa ja Saksassa.

Nurmijärvellä ResQ-sovellus otettiin ensin käyttöön Seitsemän veljeksen koulussa.