Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä on disinformaatio ja kuinka välttää sitä?

Medianlukutaito on hyvä tapa oppia tunnistamaan disinformaatio.

Klaukkalan kirjastossa on keskiviikkona 25. toukokuuta kello 14 hyvin ajankohtainen luento, kun Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen kertoo aiheesta disinformaatio.

Luennon nimi on Disinformaatio, informaatiovaikuttaminen ja siltä suojautuminen.

– Disinformaatio on tarkoituksella suunniteltua ja toteutettua asioiden vääristelyä omiin tarkoitusperiin. Välttämättä sen ei tarvitse valehdella, vaan esimerkiksi uutisia kehystetään erilaisiin konteksteihin kääntämään asiat päälaelleen, Huhtinen kertoo

Hän kehottaa katsomaan Youtubesta seuraavan videon, joka on hyvä esimerkki disinformaatiosta. Se löytyy osoitteesta https://youtu.be/nNGhvAiGDws.

Suomalaisia on järkyttänyt viime aikoina Ukrainan sota.

–Ukrainan sotaa käydään myös informaatioympäristössä ja siksi informaatio ja sillä vaikuttaminen on sidottu sotatoimiin, Huhtinen muistuttaa.

Miten sitten yksittäinen ihminen pystyy tekemään kaiken disinformaation keskellä?

– Yksittäinen ihminen voi parantaa kykyään tunnistaa disinformaatiota lisäämällä medialukutaitoa ja epäilemällä sellaisia tietoja ja niiden levittäjiä, jotka esimerkiksi aloittavat asiansa toteamalla, että päättäjät valehtelevat ja yrittävät väkisin muuttaa maailmanjärjestystä.

Luennolle on vapaa pääsy. Tapahtuma striimataan.