Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisikoira pääsi töihin ja ryöstäjä vangittiin – Itä-Uudenmaan poliisin viikossa riitti tehtävää

Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät viime viikolla muun muassa mopovalvonta, kaaharit, rattijuopot ja rikostutkinta, selviää poliisin viikkotiedotteesta. Lisäksi yksi henkilö vangittiin torstaina todennäköisin syin epäiltynä neljään törkeään ryöstöön

Itä-Uudellamaalla valvottiin valtakunnallisen teeman mukaisesti viikonloppuna tehostetusti mopoilijoiden ja moottoripyöräilijöiden ajokäyttäytymistä sekä menopelien kuntoa.

– Tiedotus oli mennyt hyvin perille, koska valvottavaa oli hyvin vähän. Vain muutamalle kuljettajalle määrättiin sakkorangaistus tai huomautus ja vain yhden kaksipyöräisen kuljettajan epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan, kertoo komisario Asko Sartanen poliisin tiedotteessa.

Valitettavasti yhtä hyvää kerrottavaa ei ole muista liikennevalvonnassa havaituista ylinopeuksista.

– Noin kymmenen kuljettajan epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan ja kahdeksan kuljettajan epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Näistä mainittavimpina Nurmijärvellä moottoripyörälle mitattu huima nopeus 146km/h seitsemänkympin alueella sekä Vantaalla tapahtunut, kahden ihmisen kuolemaan johtanut, ulosajo kovassa vauhdissa, Sartanen jatkaa.

– Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on alkuvuoden 2022 aikana tapahtunut nyt kahdeksan kuolemaan johtanutta onnettomuutta, summaa Sartanen.

Liikennevalvonnassa haaviin tarttui myös päihtynyt kuljettaja.

– Toinen kuljettajista tavattiin perjantaina 13.5.2022. iltapäivällä Sipoosta Uudelta Porvoontieltä, missä kuljettajalle suoritettu puhalluskoe ylitti rattijuopumukselle säädetyn rajan. Lisäksi miehen ajo-oikeus oli vanhentunut, kertoo rikoskomisario Freddie Cederlund.

Viikkoon mahtui myös neljään törkeään ryöstöön epäillyn miehen vangitseminen.

Noin kolmekymppinen mies vangittiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa perjantain 13.5. todennäköisin syin epäiltynä neljään törkeään ryöstörikokseen.

– Yksi törkeistä ryöstöistä on tapahtunut tammikuussa 2022 Vantaalla ja kolme vastaavanlaista tekoa tämän vuoden puolella Helsingissä, kertoo komisario Paavo Ritari.

– Tekotapa näissä tapauksissa noudattaa samaa kaavaa. Miehen epäillään anastaneen kauppaliikkeistä alkoholituotteita ja tässä samassa yhteydessä sumuttanut kaasusumuttimella häntä estämään menneitä henkilöitä, Ritari jatkaa.

Myös Hyvinkäällä tehtiin väkivaltaisia rikoksia, kun Hyvinkään Ahdenkalliossa tapahtui perjantai-iltana 13.5. vakava väkivallanteko, missä uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja.

– Poliisin partio sai tehtävän kohteeseen perjantaina iltayhdeksän aikoihin. Ilmoituksen mukaan miestä oli puukotettu jalkaan, kertoo rikoskomisario Markku Lylykangas.

Tapahtumien kulun selvittämiseksi poliisi teki perjantaina kotietsinnän muun muassa uhrin asuntoon. Poliisin tekemien omien selvitysten ja tutkintatoimien perusteella epäilty tekijä selvisi ja on nyt poliisin huostassa.

– Epäilty tekijä on parikymppinen poliisille entuudestaan tuttu mies ja häntä esitetään vangittavaksi keskiviikkona 18.5. todennäköisin syin epäiltynä törkeään pahoinpitelyyn, Lylykangas jatkaa.

Miehen epäillään joutuneen petosrikoksen uhriksi viime viikon loppupuolella Vantaalla. Epäilty petos tapahtui autokauppojen yhteydessä.

– Epäilty petostelija oli kaupanteon yhteydessä näyttänyt myyjälle tekaistun verkkopankissa tehdyn tilisiirron. Maksu osoittautui kuitenkin väärennökseksi ja sovittu kauppasumma ei siirtynyt myyjän tilille, kertoo rikoskomisario Timo Luoto.

Tämän vuoden puolella Itä-Uudenmaan poliisille on kirjattu kymmeniä petosrikoksia, joissa tuotteet on saatu haltuun esittämällä kuva tekaistusta tilisiirrosta. Parikymmentä näistä tapauksista on koskenut nimenomaan autokauppoja. Tiedotimme aiheesta aiemmin jo huhtikuussa.

– Myyjän kannattaa aina ensin tarkistaa omalta pankkitililtään, että kauppasumma on oikeasti siirretty, jotta tämänkaltaisilta ikäviltä tapauksilta vältyttäisiin, Luoto jatkaa.

Poliisikoiralle oli tarvetta Vantaalla, kun poliisin partio sai torstaina 12.5. aamun pikku tunneilla tehtävän Vantaan Tammistoon, missä alkutietojen mukaan kauppaliikkeen tiloihin oli murtauduttu. Epäillyn tekijän oli havainnut paikalle tullut vartija.

– Vartijaa uhannut epäilty pakeni paikalta Tuusulanväylän yli Kirkkotielle ja sieltä kohti Kehä III:sta. Kokenut poliisikoira Roima pääsi epäillyn jäljelle Kirkkotiellä, josta se suuntasi pientaloalueelle. Aidan ylityksen ja pihojen kiertelyn kautta vainu vei lopulta rakennuksen luokse, josta Roima osoitti varmuudella tikapuut, jotka johtivat rakennuksessa olevan ullakon luukulle, kertoo rikoskomisario Rauno Jämsä.

– Epäilty käskytettiin ullakolta ulos, josta hän vielä ikkuna rikkomalla yritti paeta. Paikalle saapuneiden muiden partioiden tuella epäilty saatiin kuitenkin kiinni, Jämsä jatkaa.

– Tapausta tutkitaan nyt meillä Itä-Uudenmaan poliisissa muun muassa rikosnimikkeillä törkeä varkaus ja vahingonteko. Epäillyn kauppaliikkeestä anastaman omaisuuden arvo oli noin 20 000 euroa. Kaikki anastettu omaisuus saatiin takaisin. Lisäksi murrosta aiheutui muita aineellisia vahinkoja, summaa Jämsä.

Viime viikko oli tehtävämääriltään hieman edellisviikkoa rauhallisempi. Viikon aikana hoidettiin noin 1800 erilaista poliisitehtävää.

– Kotihälytystehtävien osuus on edelleen suuri ja niitä meillä hoidettiin viime viikolla 118. Myös rattijuoppoja tavattiin liikenteestä reippaasti, yhteensä 39, joista törkeän rattijuopumusten osuus oli 20.

Pahoinpitelyrikosten määrissä oli viime viikolla yleisten paikkojen osalta havaittavissa hienoista laskua ja yksityisten paikkojen osalta mentiin edellisen viikon lukemissa. Pahoinpitelyrikoksia meille kirjattiin viime viikolla yhteensä 70, kertoo komisario Kimmo Klemetti.

– Edellisviikkojen tapaan viikonlopun yövuorot olivat jälleen kiireisiä. Oma-aloitteiset tehtävät mukaan lukien tehtäviä hoidettiin viikonlopun aikana yhteensä 823. Hätäkeskuksen kautta tehtäviä partioillemme välitettiin lähes 700. Yksilön suojaan liittyviä tehtäviä oli viikonlopun molemmissa yövuoroissa lähes 90. Päivävuoroissa meno oli vähän rauhallisempaa.