Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärveläinen Aija Hauta-aho on vanhusten seuralaisena 13 euron tuntipalkalla – "Vanhusystäväni on aivan ihana"

Vanhusseuraa tarjoava Seurana Oy tuo iloa vanhusystävän päivään.

Nurmijärveläisen Aija Hauta-ahon selatessa nettiä viime vuoden alkupuolella hän huomasi ilmoituksen, joka pysäytti. Suomen ensimmäinen vanhusseurapalveluyritys Seurana Oy etsi Seuralaisia vanhuksille kotiin tai hoivakotiin.

– Ilmoitus osui silmiini juuri oikeaan aikaan, sillä isäni oli kuollut hieman aiemmin 90-vuotiaana. Isäni kanssa pystyin keskustelemaan loppuun saakka ja kaipasin keskusteluitamme. Tiesin myös miten suuri tarve yksinäisellä vanhuksella on tulla kuulluksi.

Hauta-aholla tuli helmikuussa vuosi täyteen Seuralaisena. Hän tapaa Nurmijärvellä asuvaa vanhusystäväänsä säännöllisesti samaan aikaan kerran viikossa kaksi tuntia kerrallaan.

– Vanhusystäväni on aivan ihana! Ollaan samalla aaltopituudella. Minulla on aikaa olla kiireettä läsnä hänelle. Usein vaan istutaan rauhassa, jutellaan ja kuunnellaan toisiamme. Liukkaiden kelien aikaan luettiin sisällä Helsingin Sanomia, lumien sulettua on käyty ulkona ja hautausmaalla.

Silloin tällöin tapaamisten aikana hoidetaan pieniä asioita.

– Omaisen toiveiden mukaan on käyty kaupassa tai parturissa.

Jokaisen tapaamisen jälkeen Hauta-aho lähettää omaiselle vanhusystävän kuulumiset, usein mukana on myös kuva tapaamisesta.

Tunnen tekeväni merkityksellistä työtä.

– Kerron Whatsapp-viestillä mistä on juteltu, mitä on tehty ja millainen on ollut vanhusystävän fiilis. Näin omainen tietää, että vanhuksella on kaikki hyvin. Säännölliset luotettavan Seuralaisen vierailut keventävät omaisen taakkaa.

Hauta-aho ottaa koiransa mukaan tapaamisiin. Vanhusystävällä ja koiralla on erityinen suhde.

– Minun pieni Eevi-koirani hyppää vanhusystäväni syliin, tätä hän ei tee kenenkään muun kanssa. Heillä on aivan omanlaisensa ja ainutlaatuinen suhde.

Tapaamisten loppupuolella vanhusystävä toivoo Hauta-ahon vielä jäävän.

– Vanhusystävän silmät kertovat kuinka hän olisi vielä mielellään pitänyt minut luonaan. Meitä molempia ilahduttaa tieto tulevasta tapaamisesta, jolloin voimme suunnata hautausmaalle kävelylle.

Seurana Oy maksaa Hauta-aholle veronalaista palkkaa 13 euroa tunnilta. Työn tuoma merkityksellisyys on palkkaakin tärkeämpää.

– Tunnen tekeväni merkityksellistä työtä Seuralaisena. Olen aina hirveän iloinen, kun menen vanhusystäväni luokse ja entistä iloisempi, kun lähden sieltä pois. On uskomatonta kuinka paljon hänen ikäisensä voikaan antaa omalla elämänkokemuksellaan, Hauta-aho sanoo.

Seurana Oy on vuonna 2016 perustettu vanhuspalveluyritys. Yrityksen on perustanut helsinkiläinen Mirka Saarinen. Saarisen toiveena oli aikoinaan saada omalle papalleen seuraa ja juttukumppania hoivakotiin. Palvelua ei tällöin löytynyt, joten Saarinen perusti sellaisen itse.

Tällä hetkellä yritys työllistää lähes 200 eläkeläistä, joiden keski-ikä on 67 vuotta.

Vanhusystävän kanssa Seuralaiset ulkoilevat, hoitavat kauppa- tai apteekkiasioita, kahvittelevat tai vaikka laulavat mikä vain tuo iloa vanhukselle ja omaiselle. Hoitotyötä Seuralaiset eivät tee.

Vanhusseurapalveluun keskittynyt Seurana valittiin vuonna 2021 Suomen parhaaksi työpaikaksi Great Place to Work -kilpailussa.

Yritys kouluttaa ja tukee Seuralaisia työssään. Valtakunnallisesti järjestetään verkkotapaamisia.

– Toiminta on yhteisöllistä. Meille järjestetään ohjelmaa Seuranan toimistolla. Tämä on upeaa toimintaa. Noin kaksi kertaa kuussa tavataan verkkotapaamisissa ympäri Suomen olevia Seuralaisia. Pohjoisin meistä asuu tällä hetkellä Pellossa, Hauta-aho kertoo.