Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko hajun suitsimiseksi tehty kaikki mahdollinen? – Naapurusto ei vakuuttunut toimenpiteiden riittävyydestä

GRK Road Oy:n Mäntymäen asfalttiaseman naapurusto pelkää sitä, kuinka voimakkaina ja kauas hajut tällä toimintakaudella levittäytyvät.

Moni ajattelee viime kesää, jolloin omalla pihalla ei aika ajoin voinut olla. Sisälläkin oli hankalaa, kun katku tunkeutui ilmastoinnin kautta asuintiloihin. Osa asukaista kokee jopa joutuneensa pitkäaikaisen pahoinpitelyn kohteeksi.

1,3 kilometrin päässä asfalttiasemasta asuvia Heli Viljakaista ja Rami Nihtilää huolestuttavat päästöihin liittyvät terveysvaikutukset.

– Perheessämme on astmaa ja keuhkosairauksia. Jos on haju, niin mitä muuta siihen sisältyy? Viljakanen miettii.

– Rambollin viime syksyllä tekemien mittausten mukaan meidän pihallamme ei haissut, mutta me olemme kyllä eri mieltä, Nihtilä jatkaa.

Läheisellä maatilalla asuva Jenni Hack kärsi viime kesäkaudella migreenikohtauksista. Haju tunkeutui ilmastoinnin kautta myös sisätiloihin.

– Oli vain pakko lähteä koko alueelta pois.

Tänä keväänä hajua ei ole tuntunut sisätiloissa. Myös Viljakaisen ja Nihtilän mukaan haju ei nyt ole yhtä voimakasta kuin vuosi sitten.

Tänä vuonna tuotanto asfalttiasemalla alkoi 9. toukokuuta. Koeajot tehtiin huhtikuun lopulta lähtien.

Yrityksen tiistaisessa avointen ovien tilaisuudessa toimitusjohtaja Mika Häkli kertoi kierrätysasfalttirouheen kuumentamiseen hankitusta erillisestä yksiköstä. Hänen mukaansa kyse on miljoonaluokan investoinnista.

– Aiemmin asfalttirouhe sekoitettiin kiviainekseen ja kuumennettiin. Uudistuksella tähdätään energian säästöön, päästöjen pienentämiseen ja hajuongelmista eroon pääsemiseen, Häkli kertoo.

Ympäristöön leviävän hajun epäillään syntyvän siitä, että kierrätysasfaltti kuumenee liikaa.

– Kun kierrätysasfalttia kuumennetaan omassa rummussa, lämpötila voidaan pitää alhaisempana, Häkli selventää.

Tuotantolaitoksen piippu on korotettu 24 metrin korkuiseksi ja kuumentamisessa polttoaineena käytetty kevyt polttoöljy vaihdettu kaasuun.

Muutokset eivät vakuuta naapurustoa. Entä onko nyt tehty kaikki mahdollinen? halutaan tietää. Häklin mukaan koneisiin ja laitteisiin liittyvät toimenpiteet on nyt tehty, mutta parhaillaan haetaan rakennuslupaa hallille, jossa käyttöä odottava asfaltin raaka-aine pysyisi kuivana.

Asfalttiasemalla 10. toukokuuta tehdystä päästömittauksesta ei vielä ole saatu tuloksia. Hajumittaus, jossa mittauksia tehdään myös naapuruston pihoilla, tehdään 23. huhtikuuta.