Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Löytyikö pikamuodista tai vuodevaatteista haitallisia aineita? Tukes selvitti, näin kävi

Tekstiilien haitalliset aineet ovat herättäneet paljon huolta sosiaalisessa mediassa, ja myös yksittäiset kuluttajat ovat tehneet asiasta ilmoituksia Tukesiin (turvallisuus- ja kemikaalivirasto). Tukes on nyt selvittänyt, onko pikamuotivaatteissa ja vuodevaatteissa haitallisia aineita.

Testeissä selvisi, että pitoisuudet ovat lainsäädännön mukaisia. Projektissa oli mukana mustia farkkuja, tummia ja värikkäitä vaatteita sekä värikkäitä pussilakanoita. Samaten mukana oli sekä suomalaisten valmistajien tuotteita että Kaukoidässä teetettyjä tuotteita.

Testeissä mitattiin formaldehydia, dimetyylifumaraattia, nonyylifenolietoksilaattia, kinoliinia sekä atsoväriaineita ja synteettisiä värejä. Aineet voivat aiheuttaa allergista kosketusihottumaa, ihoärsytystä tai ne ovat iholle haitallisia. Testinäytteissä ei havaittu näitä aineita.

– Suurin osa EU:n alueelle tuoduista tekstiileistä on peräisin Kaukoidästä, jossa kemikaalilainsäädäntö ei ole sama kuin EU:ssa. Tämän vuoksi Suomessakin tekstiilien maahantuojien ja niistä tuotteita valmistavien sekä myyjien on oltava tarkkoja, että omat Suomen markkinoilla olevat tuotteet noudattavat Suomen kansallista sekä EU:n kemikaalilainsäädäntöä ja ovat siten turvallisia, sanoo ylitarkastaja Markus Koponen Tukesin tiedotteessa.