Tänä kesänä Ruusulinnassa ei tanssita – "Ovia ei tällä väkimäärällä kannata pitää auki"

Ruusulinnassa tanssittiin tämän kevään viimeiset tanssit vappuna. Seuraavan kerran ovet avautuvat tanssijoille syksyllä. Yleensä Ruusulinnan kesäkausi on alkanut vapulta, jolloin on päästy Ruusu-Paviljonkiin pyörähtelemään.

– Meidän mielestä väkeä ei liiku tarpeeksi, että ovet kannattaisi pitää auki. Nyt kesän kynnyksellä aukeaa paljon paikkoja. Jos ne kaikki taistelevat samasta väestä, tuloksena on kannattamattomia tanssi-iltoja. Lipputulot suhteessa menoihin eivät riitä, sanoo Ruusulinnan toimitusjohtaja Marika Lehtinen Romppainen.

Koronaa edeltävään aikaan verrattuna tanssilavaväestä puuttuu hänen mukaansa puolet. Hän arvelee, että ihmisillä on edelleen koronan pelkoa. Osa taas on keksinyt rajoitusten aikana muita harrastuksia.

– Vanhempi, satunnaisesti lavoilla käyvä porukka on jäänyt pois, ja aktiivi lavatanssiporukka on pitänyt meidät hengissä, Lehtinen Romppainen kertoo.

Tanssit käynnistyvät Ruusulinnassa jälleen elokuun lopulla, ensin lauantaisin ja lokakuusta lähtien myös perjantaisin.

Suomen Lavatanssi Yhdistys ry:n puheenjohtaja Kirsi Viitanen jakaa Lehtinen Romppaisen ajatukset. Hän on selvitellyt tanssiharrastuksen tilannetta eri puolilla Suomea.

– Tällä hetkellä tilanne ei näytä hyvältä. Ihmiset ovat ehtineet kahden koronavuoden aikana hankkia harrastuksia, jotka eivät ole kansankielellä sanottuna yhtä tautiherkkiä kuin tanssi, Viitanen sanoo.

– Tanssiharrastuksessa naiset menevät haettavaksi ja miehet hakevat, tai päinvastoin. Kun ihmiset eivät ole samasta perhepiiristä, tartuntavaara on suurempi. Tämä vaikuttaa rokotuksista huolimatta edelleen.

Suomen Lavatanssi Yhdistys ry:n pääasiallinen tehtävä on lavatanssikilpailujen järjestäminen. Jäsenistö koostuu tanssilavojen suurkuluttajista.

– Meillä osallistumismäärät ovat tippuneet 10 prosenttia. Jos aktiivi porukkaa on tippunut näin paljon, määrä on suoraan verrannollinen satunnaisiin kävijöihin. Heihin kuuluu iäkkäämpiä ihmisiä, jotka käyvät tanssimassa oman kuntonsa takia. Koronan vuoksi se on tänäkin päivänä terveydellinen riski.

Viitanen toivoo sydämestään tilanteen muuttuvan, koska tanssi on kuitenkin kaikenikäisille fyysisesti turvallinen liikuntamuoto. Hän panee toivonsa uuteen sukupolveen. Vanhemman väelle pelastus ovat päivätanssit. Niissä on vähemmän väkeä ja iäkkäämpää väkeä, joten ne ovat turvallisempia. Tulevan kesäkauden pelastuksena Viitanen pitää kesälavoja, joilla sisätilat ole yhtä tiiviitä kuin talvipaikoissa.

– En usko hetkeäkään, että tanssilavakulttuuri näivettyy kokonaan. Aina on tanssijoita.

Mainos: Intelligent Banker Aps

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut