Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lastentupa Tarina on loppusilausta vaille valmis – pienet taaborinkävijät saavat tänä kesänä oman mökin alueelle

Lapsivieraat saavat tänä kesänä Taaborinvuorelle ikioman mökin, kun Lastentupa Tarina avaa ovensa heinäkuun alussa.

Lastentuvaksi on kunnostettu keltainen, alueen laidalla parkkipaikan läheisyydessä sijaitseva rakennus. Sen varustaminen lasten käyttöön on loppusuoralla.

– Tapahtumakävijät ovat Taaborilla iso porukka, ja mukana on paljon lapsia. Ajattelimme, että heitä varten olisi syytä keksiä jotakin, sanoo museonjohtaja Leena Koskela.

– Tarinoiden kertominen ja kielellisyys sopivat tänne Taaborille hyvin, jatkaa museoamanuenssi Anne Alasmaa.

Keltainen mökki sopii Koskelan ja Alasmaan mukaan parhaiten alueen rakennuksista Lastentupa Tarinan käyttöön. Sen ympärillä on piha-aluetta leikeille, ja mökki vaati joka tapauksessa kunnostusta.

Rakennus on ollut alunperin puusuutarin mökki viitteenomaisine puusepän verstaineen. Viime vuosien ajan siellä on ollut esillä vanhoja työtapoja esitteleviä pienoismalleja, jotka on aikoinaan rakentanut nurmijärveläinen Evert Niemimaa.

Nurmijärven museolle ne ovat siirtyneet lahjoituksena, ja nyt ne ovat tallessa museon kokoelmissa.

Tarinoiden kertominen ja kielellisyys sopivat Taaborille hyvin.

Lastentupa Tarina muodostuu tuvasta ja kamarista. Sisälle astuessa ensimmäisenä on vastassa keppihevostalli, jota asuttavat Poku, Vauhti-Venla, Rusko ja Reipas.

Tuvasta löytyy roolivaatepukimo ja kuvaseinä, jonka edessä voi ottaa selfien. Siellä on myös kehto, nukke ja astioita.

– Erityisen ylpeitä olemme entisaikain ruokavarastosta, joka sisältää virkattuja juureksia kuten lanttuja, nauriita ja porkkanoita, Anne Alasmaa kertoo.

Ikkunoiden edessä olevalla suurella pöydällä on erilaista puuhasteltavaa kuten rakennuspalikoita ja puueläimiä.

Alasmaan mukaan lähes kaikki Lastentupa Tarinan esineet ovat sellaisia, että niillä saa leikkiä. Joukossa on muutama museoesine, mutta ne sijoitetaan selkeästi vitriineihin. Ja mikäpä olisi mökki ilman haltijatonttua? Sellainenkin löytyy uuninpankolta.

Kamarissa pääosaan nousevat tarinat. Sieltä löytyy nukketeatteri nukkeineen ja katsomoineen. Yhteen nurkkaan on sijoitettu mukava tuoli, jossa voi joko hoitaa nukkea, lukea tai vain rauhoittua ja mietiskellä.

Lastentupa Tarina on museonjohtaja Koskelan mukaa tarkoitettu omatoimiseen leikkimiseen. Tulevaisuudessa siellä aiotaan järjestää myös työpajoja ja pieniä tapahtumia. Tuvan suunnitteluun on osallistunut Palojoen koulun alkuluokka, jonka oppilailta kysyttiin millainen hyvä leikkipaikka heidän mielestään on. Esille nousivat keppihevos-, rakentelu- ja mielikuvitusleikit, roolivaatteet sekä se, että pääsee itse tekemään asioita.

Lastentupa Tarina on osa Taaborinvuoren museon näyttelyiden uudistamista rakennus kerrallaan.

– Tämä on resurssikysymys. Tällä henkilökunnalla on iso asia miettiä sisällöt uusiin näyttelyihin, Koskela sanoo.

Koskela arvelee, että seuraava uudistamisen kohde voisi olla sepän mökki, joka on suurin Taaborinvuoren mökeistä.

– Uuden näyttelyn sisältö on vielä suunnitteluvaiheessa. Tällä hetkellä siellä on interiöörinäyttely, Koskela sanoo.

Lastentupa Tarina aukeaa yleisölle 1.7.

Aleksis Kiven koti (Palojoentie 271, Palojoki) on avannut ovensa 1.6., samoin tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi (Patruunantie 17, Rajamäki). Ryyppi on avoinna elokuun puoliväliin asti, Aleksis Kiven koti elokuun loppuun.