Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rantavalvoja hoitaa työnsä sateella ja paisteella – Riina vahtii Nurmijärven rantoja neljättä kesää, Aleksis aloitti juuri hommat

Sääksin uimaranta on tyhjä. Vettä tulee taivaan täydeltä ja tuuli humisee läheisissä männyissä. Vain rantakahvilan ympärillä hyörii joukko retkellä olevia yläkoululaisia. Sää ei juuri houkuttele kastautumaan.

Nurmijärven virallinen rantakausi on avattu 30. toukokuuta eli edellispäivänä. Silloin aurinko porotti täydellä teholla. Nyt rantavahdit Riina Viitanen, 21, ja Aleksis Armendariz Sormunen, 20, siivoilevat paikkoja ja juttelevat keskenään. Vahdittavaa ei juuri ole.

Metsäkyläläiselle Riina Viitaselle alkanut kesä on neljäs rantavahdin hommissa Nurmijärvellä. Aiemmin hän on työskennellyt lähinnä Tiiran rannalla, mutta nyt Sääksissä on enemmän työvuoroja.

– Saa olla ulkona töissä ja vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. Työporukkakin on ollut aina kiva, Riina luettelee syitä rantavahdiksi hakeutumiselle.

Nukarilainen Aleksis Armandariz Sormunen työskentelee ensimmäistä kertaa rantavahtina.

– Pelastushommat kiinnostavat, voisin jatkaa vaikka ensihoitajaksi tai poliisiksi, hän pohtii.

Yritämme myös valvoa järjestystä.

Aleksista eivät paperihommat juuri kiinnosta, vaan hän on mielellään tekemisissä ihmisten kanssa. Hänellä on rantapelastajan koulutus loppusuoralla, ja todistuksen hän saa käteensä ensi viikolla.

Rantavalvojien pääasiallinen tehtävä on nimensä mukaisesti valvonta ja vaaratilanteiden ennaltaehkäisy. Siinä sivussa he huolehtivat rannan yleisestä siisteydestä ja keräilevät roskia.

Aamulla rantavalvojat avaavat pukuhuoneiden ovet, mittaavat veden lämpötilan ja avaavat uimarannan portit. Veden lämpötilan, sään ja muut huomionarvoiset asiat he kirjaavat lokikirjaan. Päivän valvontatyön päätteeksi he sulkevat paikat.

– Joka kesä on ollut läheltäpiti-tilanteita ja väärinkäsityksiä, joita on selvitetty. Tilanteita, joissa olisi ollut kyse hengenhädästä, ei kuitenkaan ole ollut, Riina kertoo.

– Yritämme myös valvoa järjestystä. Esimerkiksi Tiirassa on välillä ollut epäasiallista käytöstä, johon on yritetty puuttua, hän jatkaa.

Aleksiksella on vielä tuoreessa muistissa tapahtuma, jossa hän päätyi pelastushommiin ollessaan Sääksissä uimareissulla.

– Olin täällä isän ja sedän kanssa. Yhtäkkiä isä näki, kun yhden uimarin pää alkoi painua veden alle. Hänen ystävänsä eivät huomanneet sitä. Juoksimme paikalle ja raahasimme miehen pois vedestä, hän kertoo.

Riina on harrastanut uintia pienestä pitäen.

– Vesi on ollut osa minun elämääni koko ajan, oma tilani, hän kertoo.

Myös Aleksis viihtyy vedessä, mutta hän ei ole kovin innostunut uimisesta.

– Harrastan parkouria ja seinäkiipeilyä sekä kamppailulajeja, hän kertoo.

Kolmena rantavahtivuotenaan Riinalle ovat jääneet parhaiten mieleen tilanteet, joissa adrenaliini nousee, sekä keskustelut asiakkaiden kanssa.

– Ja jäätelön syöminen, se on hyvä tapa viilentää itseään, hän toteaa suu hymyssä.