Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maastopyöräily sopii monenikäisille – Samu Aronen, 15, treenaa 3–4 kertaa viikossa

Maastopyöräily on kivaa ja hyvää urheilua, saa oleskella metsässä ja samalla kokea vauhdikasta menoa sekä harjoitella pyöräilytekniikkaa. Nämä ovat asioita, jotka vetävät viisitoistavuotiasta maastopyöräilyn harrastajaa, rajamäkeläistä Samu Arosta puoleensa.

– Serkkuni pyysi minua mukaansa Rajamäen Kehityksen maastopyöräilytreeneihin. Isä lähti ensimmäisiin treeneihin mukaan.

– Innostuin pyöräilystä. Harrastuksen parista löytyi myös uusia kavereita. Ensimmäisen kauden pyöräilin höntsämeiningillä.

Harrastus lähti liikkeelle toden teolla kesällä 2020, jolloin Samu alkoi osallistumaan aktiivisesti Rajamäen Kehityksen yhteisille harjoituslenkeille.

Treeneihin osallistuu keskimäärin kaksikymmentä kaikenikäistä pyöräilijää.

– Treeneissä ajamme 15–30 kilometriä riippuen siitä millaisia henkilöitä on mukana. Jos treeneissä on mukana enemmän porukkaa, meidät pyöräilijät jaetaan kolmeen ryhmään: pienet, isot ja nopeat. Olen nuorista vanhimmasta päästä.

– Käyn viikossa noin 3-4 kertaa treeneissä ja lisäksi pyöräilen koulumatkat.

Herusissa tai Alhonniitussa ovat parhaat reitit pyöräilyyn.

Samu on pyöräillyt lähinnä Nurmijärven kunnan alueella, josta löytyy maastopyöräilyyn eritasoisia reittejä vaihtelevissa maastoissa ulkoilualueilla ja maastopoluilla. Alhonniitun mäkiset reitit tarjoavat pyöräilyyn haastetta.

– Herusissa tai Alhonniitussa ovat parhaat reitit pyöräilyyn. Alhonniitussa voi haastaa itseään, koska reitillä pääsee kokemaan vauhtia ja samalla vaaditaan teknistä osaamista.

Kuluvana keväänä Samu on osallistunut ensimmäisiin maastopyöräilykilpailuihin Helsingissä ja Rajamäellä.

– Kilpailuissa pitää yrittää enemmän ja ajaa kovempaa.

Kilpailu innostaa harrastusta eteenpäin. Samu harrastaa aktiivisesti myös motocrossia, joten kesä kuluu vauhdikkaiden lajien parissa.

– Kesällä aion käydä treeneissä, kilpailla sen minkä ehdin ja mihin pääsen. Kahden lajin kilpailujen osuessa päällekkäin, osallistun motocross-kisoihin. Tykkään vauhdista, se on hauskaa.

Harrastus tuo mukanaan monenlaisia kokemuksia. Samu nimeää mieleenpainuvimmat hetket kuluvalta keväältä kisoista.

– Kisat menivät ensikertalaiset ihan hyvin omassa sarjassa.

Maastopyöräilyä varten tarvitaan muutamia hankintoja.

– Tarvitaan oikeanlainen pyörä, kypärä on ehdoton ja ajohanskat lisäävät ajomukavuutta. Kannattaa valita maastoon sopiva vaatetus.

Maastopyöräily kehittää ajotaitoja, mutta vaatii yrittämisenhalua.

– Laji vaatii harrastajaltaan sitkeyttä ja viitseliäisyyttä, jotta ei heti luovuta vaan jaksaa yrittää. Treeneissä keskitytään treenaamiseen eikä pelleillä.

Samu kannustaa uusia harrastajia mukaan treeneihin.

– Suosittelen kokeilemaan maastopyöräilyä. Kannattaa tulla treeneihin, sillä voi löytää harrastuksen lisäksi uusia kavereita ja tulla tutuiksi ihmisten kanssa. Maastopyöräily on kiva harrastus!