Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ella Pajasmaa kirjoitti viisi laudaturia ja yhden eximian – "Yllätyin positiivisesti"

Ella Pajasmaa voi laskea ylioppilaslakin ylpeänä päähänsä tänään kolmen vuoden uurastuksen jälkeen.

Nurmijärven lukion Kirkonkylän toimipisteessä lukion käynyt Ella Pajasmaa on yksi heistä, joka saa painaa valkolakin päähänsä tänään. Koronan varjossa lukion käynyt Pajasmaa koki opiskelun raskaana ja yksinäisenä, joka ei tuntunut lukio-opiskelulta.

– Loppujen lopuksi lukio meni hyvin, vaikka heti ensimmäisenä lukuvuonna piti siirtyä etäopetukseen, Pajasmaa sanoo.

Pajasmaa ehti olla lähiopetuksessa vain kolmen jakson verran, kunnes pandemia sekoitti pakan.

Hän on kuitenkin iloinen siitä, että myös heidän vuosiluokkansa pääsi lopulta tanssimaan wanhat sekä viettämään penkkareita.

– Siitäkin huolimatta, että saimme kokea nuo hetket, niin monet kivat asiat, joita opiskeluun liittyy, ovat jääneet pois.

Pajasmaa kirjoitti yhteensä kuusi ainetta. Viime syksynä hän kirjoitti englannin ja biologian. Keväälle jäivät äidinkieli, pitkä matematiikka, ruotsi sekä psykologia.

– Tavoite oli saada L:n paperit, mutta yllätyin silti positiivisesti tuloksista, Pajasmaa sanoo.

Halusin menestyä hyvin.

Tavoite täyttyi, sillä hän kirjoitti viisi L:ää ja yhden E:n, joka tuli matematiikasta. Pajasmaa valmistautui kirjoituksiin reaaliaineiden osalta lukemalla ja tekemällä muistiinpanoja, matematiikan osalta laskemalla paljon, jotta laskut vähän kerrallaan helpottuvat, kun ne jäävät muistiin ja ruotsiin kirjoittamalla sanalistoja sekä katsomalla ruotsinkielisiä sarjoja.

Kevään ylioppilaskokeet jännittivät Pajasmaata syksyä enemmän, sillä niitä oli tuplamäärä loppuvuoteen verrattuna.

– Jännitin ennen jokaista koetta. Halusin menestyä hyvin.

Ylioppilasjuhlia juhlitaan tänä lauantaina. Tällä kertaa myös läheiset pääsevät mukaan abiturienttien lakitukseen. Pajasmaan sisko joutui hakemaan lakin päähänsä yksin.

– On kiva, että läheiset saavat tulla katsomaan lakitusta. Olisi ollut kiva päästä näkemään myös siskon lakitus, mutta koronan takia se ei ollut mahdollista.

Pajasmaan juhliin on tulossa 70 henkilöä ja kaikki on ollut juhlia varten valmiina jo päiviä.

– Nyt on ehkä jopa spessumpi fiilis saada lakki, kun opiskelu on ollut koronan takia haastavaa. Nyt kaikki on työ on tehty ja se palkitaan. Päällimmäisenä on hieno tunne, Pajasmaa iloitsee.

Lukion jälkeiset suunnitelmat ovat myös selvillä nuorella naisella. Pajasmaa panosti kirjoituksiin, koska oli päättänyt ettei mene pääsykokeisiin.

– Halusin saada niin hyvät paperit, että pääsen niillä suoraan sisään yliopistoon ja niin kävi, Tampereen yliopistoon psykologiaa opiskelemaan päässyt Pajasmaa sanoo.

Hän innostui psykologiasta nimenomaan lukiossa, joten ammatinvalinta tuli tehtyä nopealla aikataululla.

– Toinen vaihtoehto olisi ollut erityisopettajaksi opiskelu, mutta psykologia veti puoleensa, Pajasmaa sanoo.

Tampere ja yliopisto saavat kuitenkin hetken odottaa, sillä Pajasmaa nostaa heinäkuussa rinkan selkäänsä ja suuntaan kohti Vekaranjärveä ja Karjalan prikaatia.

– Katson fiilispohjalta kuinka kauan viihdyn intissä. En laita aikarajaa itselleni.