Taaborin Kesäteatterin näytelmävalinta Keisarin uudet vaatteet tekee riemukkaan poikkeuksen Taavi Vartia Tuotantojen aiempiin kesäproduktioihin.
– Tämän päivän sadut ja kirjat ovat erilaisia kuin Keisarin uudet vaatteet. Vanhemmat ja isovanhemmat tietävät kuitenkin, että se on klassikkosatu tärkeällä opetuksella, ja että se on siksi syytä tuoda esille, sanoo Taaborin Kesäteatterin tuottaja Valtteri Lehtinen.
Hän on tuottajana innoissaan näytelmävalinnasta, ja hänen mukaansa se on saanut yleisöltäkin pirskahtelevan vastaanoton.
– Minun silmissäni teksti ja esitys ovat ajattomat, vaikka sijoittuvatkin keisarin valtakuntaan, Lehtinen sanoo.
Näytelmästä tekee hänen mukaansa surkuhupaisan se, että kaikki ongelmat ja haasteet, joita keisarin valtakunnassa käsitellään, löytyvät myös tästä päivästä.
– Keisari on todella itsekäs, mutta hirveän iloinen ihminen ja positiivinen tyyppi ja siinä mielessä mahtava. Hän kompastuu kuitenkin oman napansa tuijotteluun, Lehtinen kuvailee.
Näytelmä käsittelee rohkeuden ja rehellisyyden voimaa, sitä, kuinka olla oma itsensä ja seistä omien sanojensa takana rohkeasti.
Minun silmissäni teksti ja esitys ovat ajattomat.
– Tätä keisari joutuu pohtimaan ja hovi hänen ympärillään. Keisari on kuin pikkulapsi, häntä voi uhkailla karkkipäivän perumisella ja hänet saa iloiseksi uudella karkkilähetyksellä tai uusilla vaatteilla.
Keisarin uusien vaatteiden näyttelijäkaarti muodostuu kolmesta näyttelijästä. Pääroolissa nähdään Sanna Stellan.
– Hän on maan mahtavin keisari, upea draamanäyttelijä, mutta ennen kaikkea mahtava komedianne, Lehtinen sanoo.
Huijarien rooleissa nähdään Suvi Hurme, joka ihastutti viime kesänä yleisöä Liina-piikana.
Mahtipontisella lauluäänellä varustettu Jonas Kanto tekee nyt ensivisiittinsä Taaborilla. Hänet nähdään sekä pääministeri Tatin että kulttuuriministeri Horsman rooleissa.
– Näytelmän käsikirjoittanut ja ohjannut Anu Niemi on luonut tästä hauskan ja osuvan hyvänmielen esityksen. Näytelmä sisältää kuitenkin viestin; pelkkä omaan napaan tuijottelu voi käydä kalliiksi.
Tärkeä osa näytelmää on puvustus, rakastaahan keisari eniten itseään ja toiseksi eniten vaatteita.
– Hänen yllään nähdään yli 10 erilaista asukokonaisuutta ja näyttämöllä toiset kymmenen sellaisia, jotka eivät kelpaa hänelle.
Lavastuksessa tärkeässä osassa on valtava harmaa linnanmuuri, jota vasten keisari sädehtii pukuloistossaan.
Lehtinen kuvailee näytelmää pienenpieneksi suurmusikaaliksi, johon musiikin on säveltänyt Tony Sikström ja laulut sanoittanut Anu Niemi.
– Luvassa on paljon mahtipontista, leikkisää ja kuplivaa musiikkia, joka tukee keisarin pöljää maailmaa. Kappaleet vievät koko ajan tarinaa eteenpäin, joten uskon, että musiikki innostaa lapsiakin mukaan näytelmän ja sadun imuun.
Valtteri Lehtinen on näytellyt Taaborilla useana vuonna eri rooleissa. Tuottajana hän on siellä ensimmäistä kertaa.
– Minulle on tärkeää, että nauretaan ja viihdytään. Myös sanoma ja sen jättämä ajatus, että tätä mun täytyy miettiä tässä maailmassa ja omassa elämässäni, on tärkeä.