Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viljelypalstat myllätään täysin – jatkossa palstoja myös monivuotisille kasveille

Nurmijärven kunnan kuntalaisille vuokraamat viljelypalstat kokevat tämän kesän aikana muodonmuutoksen. Kirkonkylällä Maaniitun peltoalueella sijaitsevalla viljelypalsta-alueella tehdään peruskunnostus, ja siksi palstat eivät ole tällä kasvukaudella käytössä.

– Parhaillaan on tekeillä salaojasuunnitelma, ja sen valmistuttua alue salaojitetaan, kertoo vihertöiden työnjohtaja Tarmo Tuomola.

Viljelypalstojen kasvualustasta on hänen mukaansa otettu näyte, joka on lähetetty viljavuuspalveluun analysoitavaksi. Näytteestä odotetaan tuloksia kahden viikon sisällä, jonka jälkeen päästään tekemään maanparannustoimenpiteitä. Alueelle tehdään myös uudet palstoitukset, ja palstat määritellään selkeämmin.

– Tähän asti tarjolla on ollut vain 100 neliön kokoisia palstoja. Moni on sanonut, että pienempikin riittäisi. Nyt tulossa on sekä 25 neliön, 50 neliön että 100 neliön kokoisia palstoja, Tuomola kertoo.

– Monet ovat toivoneet myös palstoja, joilla voisi viljellä monivuotisia kasveja. Nyt sellaisiakin on tulossa, eli jatkossa valittavana on kasvukauden mittaisia ja toistaiseksi voimassa olevia palstoja, hän jatkaa.

Nykyisen järjestelmän mukaan kaikki palstat on kynnetty kasvukauden lopuksi, mutta jatkossa toistaiseksi voimassa olevien palstojen vuokraajat huolehtivat tästä itse.

– Toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella vuokratuilla palstoilla voi kasvattaa vaikkapa marjapensaita, pieniä hedelmäpuita, mansikkaa ja vadelmaa, Tuomola ideoi.

– Pysyviä rakenteita niille ei saa tehdä, mutta kevyitä katoksia ja tukia kyllä, hän jatkaa.

Alueelle rakennetaan myös käytäväverkosto, jollaista siellä ei ole aiemmin ollut, eli jatkossa omalle palstalle ei tarvitse mennä toisten palstojen läpi. Alueelle tulee mahdollisesti myös joitakin istuinpenkkejä sekä pöytäpenkkiyhdistelmä, jonka ääressä voi nauttia vaikkapa välipalaa.

Peruskunnostuksen jälkeen viljelypalsta-aluetta on mahdollista kasvattaa nykyisestään noin kaksinkertaiseksi, mikäli kysyntää palstoille riittää. Kokonaisuudessaan alue on kooltaan noin 1,4 ha. Ennen peruskunnostusta tarjolla on ollut 50 palstaa, ja palstoja on riittänyt kaikille halukkaille.

Seuraavan kerran viljelypalstaa pääsee hakemaan kaudelle 2023.

– Viljelypalstan haku on tähän mennessä tapahtunut paperilapuilla, joita on ollut jaossa kunnan palvelupisteissä. Haun uudistaminen on nyt suunnitteilla, Tuomola kertoo.

Peruskunnostukseen on varattu tälle vuodelle 50 000 euron määräraha, jonka Tuomola uskoo riittävän. Palstoista perittäviin vuokriin kohdistuu hänen mukaansa nyt kuitenkin korotuspaineita. Tähän asti viljelypalstan vuokra on ollut 25 euroa kasvukaudelta.