Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

25 miljoonaa lintuhavaintoa Tiira-lintutietopalvelussa – toimii myös vanhojen lintuhavaintojen arkistointijärjestelmänä

BirdLifen Tiira-lintutietopalvelussa (www.tiira.fi) on nyt yli 25 miljoonaa lintuhavaintoa, kerrotaan BirdLife Suomi ry:n tiedotteessa. Rajapyykki saavutettiin 27.5., kun turkulainen Esko Gustafsson tallensi pari viikkoa aikaisemmin tekemänsä havainnon 70 suokukosta Kaarinan Kuusistonlahdella.

Vuonna 2006 julkaistu Tiira-lintutietopalvelu on kaikille avoin lintutietojärjestelmä, jossa voi pitää omaa lintuhavaintopäiväkirjaa. Gustafsson on käyttänyt palvelua alusta lähtien ja on tallentanut järjestelmään myös vanhoja havaintojaan muun muassa 1960-luvulta, kerrotaan tiedotteessa.

– Tiiran uusimpia havaintoja selaamalla saa erinomaisen kuvan lintutilanteesta, ja sen perusteella voi myös suunnitella omia retkiään, vinkkaa Gustafsson.

Havainnoilla on tärkeä merkitys lintutiedon kartuttamisessa ja linnustonsuojelutyössä. Tiiraan tallennetut havainnot kertovat esimerkiksi muuton ajoittumisen vuosittaisesta vaihtelusta ja linnuille tärkeimpien muuttoreittien sekä levähdys- ja pesimäalueiden sijainnista.

Palvelu toimii myös tärkeänä vanhojen lintuhavaintojen arkistointijärjestelmänä, johon lintuharrastajat tallentavat vanhoja havaintovihkoja ja -arkistoja. Vanhimmat havainnot ovat 1700-luvulta, ja vähintään 50 vuotta vanhoja havaintoja on palvelussa yli 350 000.

Kymmenen miljoonan havainnon raja rikkoutui kahdeksan vuotta sitten ja 20 miljoonan havainnon raja 2020.

Viime vuonna järjestelmään kirjattiin yli kaksi miljoona lintuhavaintoa.