Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koirat pääsevät vihdoin omalle uimarannalleen Nurmijärvellä – "Käden ojennus koiranomistajia kohtaan"

Kiljavan sairaalan kupeeseen raivattu koirien ranta mahdollistaa karvakuonojen polskuttelun.

Nurmijärven Latu ja Polku ry:n puheenjohtaja Timo Pasanen sanoo kärränneensä apuvoimien kanssa kolme traktorikuormallista risuja ja oksia pois Kiljavan sairaalan takana olevalta rannalta, jotta koirat pääsevät polskimaan omalle rannalleen. Pasanen sai ajatuksen viime vuonna, kun hänellä oli jälleen hoidossa novascotiannoutaja.

– Normaaleille uimarannoille pääsee vain ihmisiä. Mietin, mihin voin viedä koiran uimaan, kun se kuitenkin rakastaa vettä. Sain talvella idean raivata tästä rantaa sen verran, että veteen pääsee helposti, Pasanen sanoo.

Hän soitti Nurmijärven kunnan tilakeskuksen päällikölle Ville Könöselle, jolta sai luvan raivata ranta, kunhan tervalepät jäävät paikoilleen.

Rannalla on maanantaisin vesipelastuskoirien harjoitukset kello 17:30– 20.30. Muutoin ranta on vapaasti kaikkien koirien käytössä.

– Se on mahtavan näköistä hommaa. Koira saa käskyn ja lähtee veteen noutamaan apua tarvitsevaa ihmistä nopeasti, Pasanen sanoo.

Hän muistuttaa, että vesipelastuskoiratoiminta on tärkeää ja sitä täytyy päästä tasaisin väliajoin myös treenaamaan. Nyt koirille on oma ranta, jossa harjoitukset on helppo pitää häiritsemättä muita uimareita.

Rannalla kävijät voivat jättää autonsa Latu ja Polku ry:n parkkipaikalle sairaalarakennuksen taakse. Veden ääreen vievän hiekkatien päässä on puomi, joten autolla ei pääse perille asti. Parhaiten perille löytää ”Savusauna” viitoitetun hiekkatien päästä, sillä ranta löytyy savusaunan ja tällä hetkellä käyttämättä olevan keskisaunan välistä.

Olemme tehneet ison työn.

– Käveltävää tulee noin 100 metriä, joten pitkä matka se ei ole, Pasanen sanoo.

Ranta on valmiina käyttöön, mutta pieniä viilauksia on yhä tekemättä. Rannan tuntumaan on suunnitteilla roskis, joka on tarkoitettu ainoastaan koirien jätöksille.

Lisäksi uima-alue rajataan myöhemmin aidoilla, joista käy myös selvästi ilmi, että kyseessä on nimenomaan koirille tarkoitettu ranta. Aitojen sisään jää noin 20–30 metrin leveydeltä tilaa uittaa koiria.

– Olemme tehneet ison työn. Tämä on ranta, johon kaikki saavat tulla. Toivon, että arvostus yhdistyksen toimintaa kohtaan nousisi.

Pasanen sanoo ihmetelleensä, miksi koirat eivät saa uida merkityillä rannoilla, vaikka ovat usein puhtaampia kuin ihmiset.

– Ihmisten mieleen on juurtunut jo kaukaa se, etteivät koira ja ihminen voi uida samassa paikassa, vaikka tätä tapahtuu jatkuvasti esimerkiksi mökillä, Pasanen huomauttaa.

Ranta on syrjäinen, mutta lähellä. Se valikoitui, kun kunta ei löytänyt rantaa, jossa koirat voisivat uida.

Kunnanpuutarhuri Tapio Peltonen kertoi Nurmijärven Uutisille huhtikuussa 2020 käyneensä läpi kaikki mahdolliset kunnan omistuksessa olevat rantapaikat, mutta sopivaa ei löytynyt.

Aiheesta tehdyssä kansalaisaloitteessa (2020) koirauimarannan ensisijaiseksi paikaksi ehdotettiin Lähtelän uimarantaa. Rannalla oleva rakennus on vuokrattuna Valkjärven kyläyhdistykselle, joka haluaa toiminnan jatkuvan entisellään.

Järjestyslaki esti koirien uimarannan rakentamisen myös Tiiranrantaan.

Kunta hankki myös omistukseensa kahden uimarannan maapohjat Sääksin rannalta, mutta näillekään rannoille koirilla ei ole pääsyä.

– Tämä on meidän yhdistyksen puolelta käden ojennus koiranomistajia kohtaan, Pasanen sanoo.

Latu ja Polku hoitaa rannan kunnossapidon, mutta Pasanen toivoo jokaisen noudattavan siisteyttä ja vievän omat roskansa pois.