Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotihälytystehtäviä, kovia nopeuksia ja kortittomia kuljettajia Itä-Uudellamaalla – Itä-Uudenmaan poliisin viikossa riitti käänteitä

Viime viikolla Itä- Uudenmaan poliisia työllistivät muun muassa kotihälytystehtävät sekä kovat nopeudet ja kortittomat kuljettajat. Lisäksi tutkinnassa ollut useamman epäillyn rikoskokonaisuuden esitutkinta alkaa olemaan loppusuoralla.

Itä-Uudenmaan poliisissa on ollut tutkittavana rikoskokonaisuus, missä useamman henkilön epäillään syyllistyneen törkeään kätkemisrikokseen muun muassa Järvenpäässä. Tapahtumat ajoittuvat tämän vuoden huhtikuulle.

– Epäiltyjen jäljille päästiin, kun asianomistaja löysi omaisuuttaan myynnistä netissä sijaitsevalta myyntipalstalta ja oli heti yhteydessä poliisiin, kertoo rikoskomisario Krista Vallila poliisin tiedotteessa.

– Partiomme meni tavoittelemaan epäiltyä myyjää Järvenpäässä sijaitsevalle kiinteistölle. Hallista otettiin kiinni neljä henkilöä epäiltynä törkeään kätkemisrikokseen ja lisäksi halliin tehtiin kotietsintä anastetun omaisuuden löytämiseksi. Hallista löytyi pari anastetuksi epäiltyä autoa ja reilu määrä muuta anastetuksi epäiltyä omaisuutta, Vallila jatkaa.

– Tämän rikoskokonaisuuden esitutkinnan aikana on paljastunut myös muita isoja omaisuusrikoksia, joihin näiden samojen henkilöiden epäillään syyllistyneen. Nyt esitutkinta on loppusuoralla, jonka jälkeen se siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan, summaa Vallila.

Kesän huuma alkaa myös näkyä poliisitehtävissä, ja tehtäviä on ollut aina aamulle saakka.

– Viime viikon aikana Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella hoidettiin reilut 2200 erilaista poliisitehtävää. Varsinkin viikkoloppuyöt olivat vilkkaita. Partiot kohtasivat tehtävillä muun muassa rattijuoppoja, päihtyneitä, pahoinpitelyitä ja erilaista häiriökäyttäytymistä, kertoo komisario Altti Pirinen.

– Yksilöön suojaan liittyvien tehtävien määrä viikonloppuna oli 314, joista kotihälytyksiä 61. Viikon aikana tapahtuneet pahoinpitelyrikokset keskittyvät edelleen neljän seinän sisään, eli ihmisten koteihin. Niitä kirjattiin meille 56, kun taas yleisten paikkojen pahoinpitelyrikosten osuus oli 38, Pirinen luettelee numeroita poliisin viikkotiedotteessa.

Alkukesän tapahtumat ovat silti sujuneet verrattain rauhallisesti.

– Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella järjestettiin viime viikonloppuna muutama isompi yleisötapahtuma. Hyvinkäällä, Porvoossa ja Vantaalla järjestetyt tapahtumat sujuivat poliisin näkökulmasta pääsääntöisesti rauhallisesti, sanoo Pirinen.

Tapahtumien osalta tehtävälistalla oli yksi epävirallinen tapahtuma, kun poliisi seurasi suuren mopotapahtuman kulkua.

Perjantaina 10.6. Vantaalta alkanut ja Helsingin kautta Tuusulaan päättynyt noin 500 mopon kokoontumisajo sujui poliisin näkökulmasta suhteellisen rauhallisesti ja isommilta ylilyönneiltä vältyttiin. Poliisi lopetti tapahtuman Tuusulassa ja myöhemmin sen jatkot Viinikkalassa.

Lisäksi liikennepoliisisektorin partioita työllistivät viikonloppuna kovat nopeudet liikenteessä sekä kortittomat kuljettajat.

– Viikonlopun aikana ainakin 14 kuljettajan epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan ja kuuden kuljettajan epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Kortittomia kuljettajia tapasimme liikenteestä kuusi, kertoo rikoskomisario Jukka Mustapää.

Raskaan liikenteen valvonta on yksi poliisin liikenneturvallisuustyön painopistealueista vuonna 2022. Tällä viikolla poliisi valvoi raskasta liikennettä tehostetusti poliisin valtakunnallisen valvontateeman mukaisesti.

– Valvonnassa kiinnitämme erityisesti huomiota ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen, kuorman varmistamiseen ja ajoneuvojen kuntoon, joissa on havaittu edelleen selkeästi eniten rikkeitä, sanoo Mustapää.

Valvonnan kohteena ovat myös tarkkaamattomuutta aiheuttavien tekijöiden esim. puhelimien ja näkökentän esteiden valvonta sekä ammattiliikenteeseen liittyvän harmaan talouden torjunta.

– Liikennevalvonnan ohella teemme myös ulkomaalaisvalvontaa, johon saamme tarvittaessa arvokasta ulkomaalaisasioiden asiantuntijapalveluita ja tukea ulkomaalaispoliisimme asiantuntijoilta, Mustapää jatkaa.